Svampe er ikke bare sunde. De er lette at tilberede og smager de hamrende godt. Derfor får du her en oversigt over hvilke spiselige svampe, du ikke må gå glip af.
Spiselige svampe
Her kan du se listen over de spiselige svampe, som du skal gå på jagt efter.
En del af dem er vi efterhånden så heldige at kunne købe i supermarkedet endda i økologiske versioner, men det er altså også muligt selv at gå på jagt efter spiselige svampe.
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at du ikke kommer til at tage fejl af de giftige typer og de spiselige svampe.
Spisesvampe du kun kan finde i naturen
Her skal du selv en tur i skoven eller ud ved marker og andre steder i naturen, hvor disse spiselige svampe gror. De vilde svampe har ofte lidt sjove og mærkværdige navne, men det gør dem ikke mindre lækre. Længere nede finde du listen over spiselige svampe, der kan købes i supermarkedet.
Birke skørhat
En mild og mellemstor til stor svamp med en gul hat. Den kan findes i forbindelse med birk ofte på fugtige steder, hvor de optræder i meget store mængder midt på sommeren.
Foto: Birke skørhat
Broget skørhat
Kun få mennesker kender til Broget skørhat, og det er en skam, da denne meget almindelige spisesvamp har en dejlig mild og lidt nøddeagtig smag. Hatten kan blive op til 10 cm bred og svampen optræder hyppigst i august.
Foto: Broget skørhat
Brungul rørhat
Brungul rørhat er ved første øjekast ikke den mest appetitlige svamp med sin slimede overflade, men hvis du fjerner den øverste hattehud, er det en lækker spisesvamp. Den vokser i forbindelse med fyrretræer eller til nød grantræer fra september til november.
Foto: Brungul rørhat
Brunstokket rørhat
Kan findes i perioden juni-november i nåleskov. Den kastanjebrune hat kan måle helt op til 15 cm og har en mild smag, men den SKAL tilberedes.
Foto: Brunstokket rørhat
Foranderlig skælhat
Svampen har sit navn, fordi den er kendt for at skifte farve alt afhængig af vejret. Du kan finde den fra maj til december, hvor den bokser på træstubbe og træer.
Foto: Foranderlig skælhat
Lille blod-champignon
Okkerbrunt skællet champignon som er stærkt rødmende.
Foto: Lille blod-champignon
Stor kæmpeparasolhat
Superlækker, og som navnet antyder, stor svamp med en hat, der kan være helt op til 30 cm i diameter.
Foto: Stor kæmpeparasolhat
Stor trompetsvamp
En god og ret almindelig spisesvamp der kan findes i perioden august til oktober.
Stor trompetsvamp findes i ældre løvskov og vokser på kalkholdig, leret jord. De vokser ofte underbøg og eg i flokke.
Foto: Stor trompetsvamp
Tragt-kantarel
Tragt-kantarellen findes i det meste af landet, og vokser især frem efter regnvejr i efteråret fra september og indtil frosten melder sig. Du kan finde den i skovbund med mos under løv- og nåleskov og optræder ofte i et talrigt antal.
Foto: Tragt-kantarel
Violet hekseringshat
En god spisesvamp, der dog skal tilberedes. Den vokser i løvskov og nåleskov fra september til november.
Foto: Violet hekseringshat
Disse spiselige svampe fås i supermarkedet
Nogle af dem kan være lidt svære at finde uden for sæsonen, men langt de fleste er til at finde i enten en frisk eller tørret version.
Hvide champignon
Dette er den svamp, som vi alle er vokset op med. De helt almindelige hvide, men usædvanlig lækre spiselige svampe – især hvis de kommer i nærheden af smør, fløde og eller hvidløg.
Foto: Hvide champignon
Karl Johan
Foto: Karl Johan
Karl Johan er hamrende populære i de sydlige lande, og vi spiser dem også herhjemme, hvor de også er kendt under navnet Spiselig rørhat.
Kejserhat
Kejserhatten er en stor og fast svamp, der smager lidt hen ad de champignons som vi alle kender.
Foto: Kejserhat
Kantarel
Kantarellerne har mere smag end almindelige champignons og derfor klæder de blandt andet sådan noget som vildtretter rigtig godt. Undgå at skylle svampen, men børst i stedet.
Foto: Kantarel
Markchampignon
Foto: Markchampignon
Dette er stort set det samme som den velkendte hvide champignon, men har en lille bitte smule mere smag.
Morkler
En meget fast og særpræget svamp, der lidt ligner den natursvamp, der bruges i badet. Det er en meget delikat svamp og derfor ikke blandt de billigste lidt i lighed med trøflen.
Portobello
Portobellosvampen er sådan set bare en forvokset champignon, men det bliver den ikke mindre lækker af, og den er helt perfekt at fylde med alskens lækkerier, som for eksempel ost.
Shiitake
En asiatisk svamp med en god, fast konsistens og smagen er mild og nøddeagtig. Undlad at skylle, og børst dem i stedet for jord, hvis det er nødvendigt.
Trøffel
Trøfler er den dyreste type af svampe. Svampen vokser under jorden i forbindelse med hassel-, ege-og piletræer og er uhyre vanskelige at dyrke og meget svære at finde i det fri, hvorfor prisen er derefter, men de smager også helt fantastisk.
Østershat
Østershatten er en hårdfør og velsmagende svamp.
Der findes langt flere spiselige svampe end de 20, der er nævnt her, men listen her er et godt udgangspunkt, hvis du vil gå lidt på opdagelse i svampeuniverset.