Spiselige svampe

webmaster

237 uger siden

|

28/04/2020
Sundhed
Spiselige svampe
De mest populære spiselige svampe.
Her får du en oversigt og de lækreste spiselige svampe.

Dagens topnyheder

Svampe er ikke bare sunde. De er lette at tilberede og smager de hamrende godt. Derfor får du her en oversigt over hvilke spiselige svampe, du ikke må gå glip af.

Spiselige svampe

Her kan du se listen over de spiselige svampe, som du skal gå på jagt efter.

En del af dem er vi efterhånden så heldige at kunne købe i supermarkedet endda i økologiske versioner, men det er altså også muligt selv at gå på jagt efter spiselige svampe.

Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at du ikke kommer til at tage fejl af de giftige typer og de spiselige svampe.

Spisesvampe du kun kan finde i naturen

Her skal du selv en tur i skoven eller ud ved marker og andre steder i naturen, hvor disse spiselige svampe gror. De vilde svampe har ofte lidt sjove og mærkværdige navne, men det gør dem ikke mindre lækre. Længere nede finde du listen over spiselige svampe, der kan købes i supermarkedet.

Birke skørhat

En mild og mellemstor til stor svamp med en gul hat. Den kan findes i forbindelse med birk ofte på fugtige steder, hvor de optræder i meget store mængder midt på sommeren.

Foto: Birke skørhat

Broget skørhat

Kun få mennesker kender til Broget skørhat, og det er en skam, da denne meget almindelige spisesvamp har en dejlig mild og lidt nøddeagtig smag.  Hatten kan blive op til 10 cm bred og svampen optræder hyppigst i august. 

Foto: Broget skørhat

Brungul rørhat

Brungul rørhat er ved første øjekast ikke den mest appetitlige svamp med sin slimede overflade, men hvis du fjerner den øverste hattehud, er det en lækker spisesvamp. Den vokser i forbindelse med fyrretræer eller til nød grantræer fra september til november. 

Foto: Brungul rørhat

Brunstokket rørhat

Kan findes i perioden juni-november i nåleskov. Den kastanjebrune hat kan måle helt op til 15 cm og har en mild smag, men den SKAL tilberedes.

Foto: Brunstokket rørhat

Foranderlig skælhat

Svampen har sit navn, fordi den er kendt for at skifte farve alt afhængig af vejret. Du kan finde den fra maj til december, hvor den bokser på træstubbe og træer.

Foto: Foranderlig skælhat

Lille blod-champignon

Okkerbrunt skællet champignon som er stærkt rødmende.

Foto: Lille blod-champignon

Stor kæmpeparasolhat

Superlækker, og som navnet antyder, stor svamp med en hat, der kan være helt op til 30 cm i diameter.

Foto: Stor kæmpeparasolhat

Stor trompetsvamp

En god og ret almindelig spisesvamp der kan findes i perioden august til oktober.

Stor trompetsvamp findes i ældre løvskov og vokser på kalkholdig, leret jord. De vokser ofte underbøg og eg i flokke.

Foto: Stor trompetsvamp

Tragt-kantarel

Tragt-kantarellen findes i det meste af landet, og vokser især frem efter regnvejr i efteråret fra september og indtil frosten melder sig. Du kan finde den i skovbund med mos under løv- og nåleskov og optræder ofte i et talrigt antal.

Foto: Tragt-kantarel

Violet hekseringshat

En god spisesvamp, der dog skal tilberedes. Den vokser i løvskov og nåleskov fra september til november.

Foto: Violet hekseringshat

Disse spiselige svampe fås i supermarkedet

Nogle af dem kan være lidt svære at finde uden for sæsonen, men langt de fleste er til at finde i enten en frisk eller tørret version.

Hvide champignon

Dette er den svamp, som vi alle er vokset op med. De helt almindelige hvide, men usædvanlig lækre spiselige svampe – især hvis de kommer i nærheden af smør, fløde og eller hvidløg.

Foto: Hvide champignon

Karl Johan

Foto: Karl Johan

Karl Johan er hamrende populære i de sydlige lande, og vi spiser dem også herhjemme, hvor de også er kendt under navnet Spiselig rørhat.

Kejserhat

Kejserhatten er en stor og fast svamp, der smager lidt hen ad de champignons som vi alle kender.

Foto: Kejserhat

Kantarel

Kantarellerne har mere smag end almindelige champignons og derfor klæder de blandt andet sådan noget som vildtretter rigtig godt. Undgå at skylle svampen, men børst i stedet.

Foto: Kantarel

Markchampignon

Foto: Markchampignon

Dette er stort set det samme som den velkendte hvide champignon, men har en lille bitte smule mere smag.

Morkler

En meget fast og særpræget svamp, der lidt ligner den natursvamp, der bruges i badet. Det er en meget delikat svamp og derfor ikke blandt de billigste lidt i lighed med trøflen.

Portobello

Portobellosvampen er sådan set bare en forvokset champignon, men det bliver den ikke mindre lækker af, og den er helt perfekt at fylde med alskens lækkerier, som for eksempel ost.

Shiitake

En asiatisk svamp med en god, fast konsistens og smagen er mild og nøddeagtig. Undlad at skylle, og børst dem i stedet for jord, hvis det er nødvendigt.

Trøffel

Trøfler er den dyreste type af svampe. Svampen vokser under jorden i forbindelse med hassel-, ege-og piletræer og er uhyre vanskelige at dyrke og meget svære at finde i det fri, hvorfor prisen er derefter, men de smager også helt fantastisk.

Østershat

Østershatten er en hårdfør og velsmagende svamp.

Der findes langt flere spiselige svampe end de 20, der er nævnt her, men listen her er et godt udgangspunkt, hvis du vil gå lidt på opdagelse i svampeuniverset.