Rigtig mange mennesker har for vane at sove med deres fjernsyn tændt. Timeren bliver lige sat, så det automatisk slukker på et tidspunkter efter, at man er faldet i søvn, og på den måde spare man på strømmen.
Det er dog ikke nødvendigvis en god ide at sove med tv’et tændt. Amerikanske forskere har nemlig undersøgt det, og resultaterne peger på, at et tændt tv midt om natten kan medføre et dårligere stofskifte og dermed overvægt.
“Evolutionært er det meningen, at vi skal sove om natten i et mørkt sted. Det er meget vigtigere end folk lige går og tror, af et væld af forskellige helbredsmæssige årsager,” fortæller Dale Sandler, der er forsker på National Institute of Environmental Health Sciences og hovedforfatter på studiet ifølge Foxbaltimore.com
Ifølge forskeren reagerer kroppen på den mængde lys og mørke, som den får i løbet af en dag. På denne måde kan kroppen holde styr på en 24-timers cyklus, der blandt andet er med til at styre ens stofskifte, blodtryk, samt andre kropslige funktioner.
Hvis man går ind og forstyrre denne cyklus, som det antydes, at man gør, hvis man lader tv’et stå tændt, når man prøver at falde i søvn, så kan det bidrage til en dårligere helbred. Der nævnes blandt andet diabetes, depression, et forhøjet blodtryk og fedme.
Ledte efter årsag til brystkræft men fandt noget andet
Studiet fokuserede i første omgang på at finde årsagen til, hvad der kunne være årsag til, at kvinder fik brystkræft. Derfor analyserede de helbredet og livsstilen hos omkring 44.000 amerikanske kvinder.
Resultaterne viste ikke noget sammenkobling mellem at sove med tv’et tændt og brystkræft, men til gengæld fik de andre brugbare resultaterne. Det viste sig nemlig, at blandt de kvinder der svarede, at de sov med tv’et tændt eller med andet lys i soveværelset, havde større sandsynlighed for at tage minimum 5 kilo på i løbet af fem år i forhold til dem, der sov i komplet mørke.
Ydermere viste undersøgelse, at der var cirka 30 % større sandsynlighed for, at de ville blive overvægtige.
Dale Sandler mener, at det er meget sandsynligt, at lignende resultater ville vise sig hos mænd. Overordnet set har studiet på dyr og mindre studier på mennesker vist, at der har været en forbindelse mellem at sove i lys og at være overvægtig. Hvorfor det er sådan, har de ikke specifikke svar på, men forskerne mener, at forstyrrelser i frigivelse af hormoner relateret til søvn og appetit kan være involveret.