Unge mennesker ses ofte dybt optaget af deres mobiltelefoner overalt i gadebilledet, men overdreven brug af internettet kan få alvorlige konsekvenser for deres udvikling.
Forskere fra University College London har i et nyt studie advaret om, at teenageres hjerner kan tage skade, hvis de bruger for meget tid online.
Studiet, der refereres af The Independent, viser, at langvarig internetbrug kan påvirke hjernens udvikling negativt og skabe udfordringer for unges sociale og psykologiske velbefindende.
Forskerne har analyseret data fra 12 forskellige studier udført i Korea, Kina og Indonesien, hvor 237 børn og unge i alderen 10 til 19 år blev undersøgt.
Disse unge var blevet diagnosticeret med internetafhængighed, og resultaterne viste alarmerende mønstre.
Skanninger af deres hjerner afslørede, at internetafhængighed kan forårsage uhensigtsmæssige ændringer, hvilket blandt andet kan føre til problemer med at opretholde sociale relationer, søvnforstyrrelser og uregelmæssige spisemønstre.
Irene Lee, en af forskerne bag studiet, understreger, at selvom internettet har sine fordele, kan det blive et problem, når det begynder at påvirke dagligdagen.
"Vi vil opfordre til, at unge mennesker indfører fornuftige tidsgrænser for deres daglige brug af internettet og sikrer, at de er opmærksomme på de psykologiske og sociale konsekvenser af at bruge for meget tid online," siger hun.
Det er især kritisk, fordi teenageårene er en periode, hvor hjernen stadig udvikler sig. Ændringerne, som overdreven internetbrug medfører, kan derfor få langvarige konsekvenser for unges mentale sundhed og sociale evner.
Internetafhængighed defineres i studiet som manglende evne til at modstå fristelsen til at være online, selvom det har negative konsekvenser for både psykisk velbefindende og sociale og akademiske liv.
Mens studiet peger på alvorlige risici ved overdreven internetbrug, understreges det også, at der for de fleste teenagere ikke er noget galt i at bruge internettet i moderat omfang. Forskerne anbefaler dog, at man undgår overdreven brug for at sikre en sund udvikling.