Så længe kan du drikke vand fra en plastikflaske

Henrik Rothenbücher

17 uger siden

|

24/09/2024
Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Fra en flaske eller fra hanen: vand er altid godt. En praktisk plastikflaske kan sikre, at du altid har drikkevand ved hånden. Men vand kan også blive dårligt. Hvor lang tid går der, før du bør hælde det ud i vasken?

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Køber du en flaske vand i supermarkedet, står der en holdbarhedsdato på. Hvad betyder det?

"En 'Mindst holdbar til'-dato står på produkter, der ikke fordærves hurtigt. Er denne dato overskredet? Ofte kan du stadig spise eller, som i dette tilfælde, drikke det. Efter datoen kan produktets kvalitet forringes, men det smager normalt stadig godt. Er datoen overskredet, kan du se, lugte og smage, om produktet stadig er godt," siger Tara Eikenaar fra Voedingscentrum ifølge mediet Linda.

"En lukket flaske vand kan opbevares op til et år efter denne dato og muligvis længere, hvis det ser godt ud og emballagen er intakt."

Men har du allerede åbnet flasken, er det anderledes. Derfor er det naturligvis noget, du skal være opmærksom på.

"Så kan du opbevare det tre til syv dage i køleskabet. Opbevarer du det i et køkkenskab, er det godt i tre dage. Du kan også lægge den i fryseren og opbevare den i mere end et år. Sørg for, at der er nok plads i flasken, da frossent vand udvider sig," siger hun.

Når en vandflaske genbruges, er det godt for miljøet, men en flaske, der bruges kontinuerligt uden ordentlig rengøring, kan indeholde millioner af bakterier.

"Især på en sugefunktion sidder mange bakterier, da de er svære at rengøre. Heldigvis kan disse bakterier normalt ikke skade. Det er dine egne bakterier fra madrester og spyt, og risikoen for at blive syg af dem er meget lille," siger hun.

Stoffer fra flasken kan også ende i vandet, hvilket du også bør have med i dine overvejelser, når du drikker det.

"I plastikflasker er der kemikalier, der muligvis kan komme i vandet, som BPA," siger Eikenaar.

"Under normale forhold er det meget små mængder, der ikke er skadelige. Høje temperaturer, som når du opbevarer flasken i solen, kan øge mængden. Hvis du ikke vil bruge en plastikflaske, kan du vælge glas eller rustfrit stål. Disse materialer afgiver næsten ingen stoffer."

Sund fornuft hjælper meget. Lugter vandet dårligt eller ser det underligt ud? Så drik det ikke. 

"Hvis vandet ikke længere er klart eller har sorte prikker, skal du smide det ud. Hvis det er fordærvet, kan du blive syg. Fordærv opdages hurtigt ved at se, lugte eller smage," lyder det fra hollandske Voedingscentrum.

"For at minimere risikoen for at blive syg bør du kun bruge flasken til vand. Skift vandet regelmæssigt - helst dagligt - og opbevar ikke det samme vand i flasken i flere dage."

På varme dage er det klogt at holde flasken ude af solen. Derfor skal du ikke have den liggende i en varm bil eller deslige.

"Og læg flasken i køleskabet, hvis det er muligt. Lad den ikke ligge i en varm bil. Varme får bakterier til at vokse hurtigere, og stoffer fra flasken kan ende i vandet i meget små mængder," lyder det.