En af de mest populære madolier der findes er palmeolie. Det er måske ikke den, som flest bruger bevidst, men den findes i alt fra billig chokolade, pizza og kiks til instantnudler, færdigretter og pizzatopping, og det kan derfor være utrolig svært at undgå den.
Men skal den undgåes? Ja, er det korte svar. Palmeolie er nemlig utrolig skadeligt for klimaet og miljøet, da store mængder regnskov bliver fældet for at gøre plads til palmeoliefarme, hvilket er til skade for naturen og det lokale dyreliv. Det skriver Forbrugerrådet Tænk.
Ikke nok med det så er palmeolie også en af de plantebaserede olier, som har det højeste indhold af mættet fedt, som er den type fedt, der forøger risikoen for hjertekarsygdomme, og det er derfor heller ikke særlig sundt.
Ydermere skriver IFLScience, at et nyt studie på mus fra the Institute for Research in Biomedicine (IRB) nu har vist, at olien er med til at øge spredningen af kræftceller i kroppen, og det er altså endnu en god grund til, at man skal undgå den miljøskadelige madolie.
Studiet viste, at palmeolie potentielt set havde en negativ virkning, hvis det blev indtaget af en krop, som allerede havde en eller flere kræftceller. Olien indeholder nemlig et syrligt fedtstof, som potentielt set er med til at øge metastasen (spredningen) af kræftceller i munden og huden til resten af kroppen.
Resultatet af forsøget blev udgivet i Nature for nyligt, men palmeolies negative effekt på metastasen blev faktisk første gang opdaget i 2017:
"I 2017 udgav vi et studie, som indikerede at palmesyre hænger sammen med forøget risiko for metastase, men vi kendte ikke makanismen, som var ansvarlig for dette. I dette studie beskriver vi processen [...] Det er lovende," udtalte Dr. Aznar-Benitah fra IRB i en udtalelse omkring studiet.
Han forklarer altså, at det nye studie på mus blot bekræfter formodningen om palmeolies negative effekt, samtidig med at forskerne nu bedre kan forklare hvorfor metastasen sker.
I forsøget blev kræftramte museceller udsat for en diæt af palmeolie, og forskerne kunne se, at cellerne straks blev langt mere agressive i deres spredning. Endnu mere bekymrende er det, at cellerne forblev agressive, selv efter meget kort påvirkning af olien.
Ifølge IFLScience dør 90% af alle kræftpatienter på grund af kræftens spredning til andre dele af kroppen, og opdagelsen af palmeolies indvirkning på metastase er derfor vigtig i forskningen for at helbrede kræftramte. Dr. Aznar-Benitah understreger dog, at der skal mere forskning til på området.
Hvis man gerne vil undgå palmeolie, er det vigtigt, at læse grundigt på ingredienslisten af de madvarer, som man indtager. De fleste firmaer ved nemlig godt, at palmeolie ikke er populært, og skjuler det derfor ofte under navne som 'Vegetabilsk olie (palme)', 'Vegetabilsk fedt (palme)', 'Palmekerneolie' og 'Palmefrugtolie' - altsammen en betegnelse for det samme.