Ny forskning: Klynkeri kan skade din hjerne

Nils Würtzenfeld

392 uger siden

|

07/07/2017
Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Har du tendens til at klynke, brokke og beklage dig? Så bør du straks forsøge at se mere positiv på livet. Ifølge forskere er klynk nemlig skadeligt for din hjerne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vi kender alle personer, der ofte klynker, beklager sig eller i det hele taget føler sig utilfreds eller uretfærdigt behandlet.

Og bevares – selvfølgelig er det menneskeligt til tider at beklage sig over tingenes gang, når noget føles frustrerende eller magtesløst, men faktisk kan det være decideret usundt at beklage sig for meget.

En række forskere advarer nemlig om, at for meget klynk, klagen og brok kan skade din hjerne. Det skriver Land.se.

Ifølge forskerne kan klynkeri og negativitet nemlig kan skade neuroner i hjernen – altså det avancerede netværk, der styrer vores følelser, fornemmelser og hukommelse.

For mange negative og nedslående tanker vil på et tidspunkt resultere i en stressreaktion, der vil føre til forøget udskillelse af stresshormonet kortisol i hjernen.

Og jo mere kortisol, der frigives af negative tanker og ytringer, jo sværere bliver det for hjernen at danne nye, positive erindringer. 

Cortisol nedbryder nemlig hippocampus, som spiller en vigtig rolle i forbindelse med vores hukommelsen, følelser og mulighed for indlæring.

Dermed vil klynk og negativitet altså på lang sigt være skadelige for dig.

Derfor får du her fire gode råd til, hvad du kan gøre for at lægge de negative tanker bag dig.

1. Prøv med meditation: Meditation kan være med til at reducere både stress og depression. Den neutrale tilstedeværelse i nuet, hvor man ikke værdsætter eller dømmer, giver dig en ro og gør dig bedre til at acceptere både dig selv og verden omkring dig.

2. Vær opmærksom på din negativitet: Man kan sagtens øve sig i ikke at være negativ og tvær. Prøv at vær opmærksom på de øjeblikke, hvor du har tendens til at klynke og beklage dig og registrér, hvad der typisk udløser følelsen af vrede, skuffelse eller uretfærdighed. Når du ved dette, kan du også arbejde på at forebygge din reaktion.

3. Spørg: Kan du gøre noget ved det? Om det er dig selv eller en anden, der har travlt med at beklage sig, så afbryd klynkeriet og spørg: Kan du gøre noget ved det? Hvad vil du gøre ved det? Dernæst skal du være bevidst om, at klynk ikke fører til nogen konstruktivt, med mindre man reelt set foretager sig nogen konkret i forbindelse med sine negative ytringer.

4. Tag afstand: Du ved udmærket selv, at det ikke er sjovt at være i nærheden af negative mennesker. Derfor bør du heller ikke udsætte andre for dit brok og dit klageri, når du føler, at noget går dig imod. Hold det for dig selv, men mindre det er relevant for andre end dig selv.

Læs også: Dette er den mørkeste side af din personlighed ifølge dit stjernetegn