Myte eller ej: Bliver børn hyperaktive af at spise sukker?

Sarah Faureholm

439 uger siden

|

17/08/2016

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

0-sukker politik i institutioner. Kun slik om fredagen. Rosiner på havregrynene osv. osv.

Jeps. Sukker er blevet skurken i det ganske land. Og især mødre proklamerer, at børn bliver hyperaktive af at spise sukker. Men ved du hvad? Det gør de ikke. Punktum.

- Jo-hoo, det gør de, vil du måske protestere.

For du har garanteret selv oplevet det, ikke?: Afleveret dit ellers rolige barn til børnefødselsdag eller hos bedsterne. Og fået et hyperaktivt og opkørt barn med hjem igen. Det har de fleste forældre. 

Og fordi vi siden 70’erne er blevet opflasket til at se på sukker på lige fod med en af de syv dødssynder. Som årsagen til, at børn bliver hyperaktive. Så lever myten i bedste velgående: I medierne. I Institutionerne. Hos DPF (aka de perfekte mødre). Så må det jo være sådan. At sukker også får skylden for børns hyperaktive opførsel. Men: Det ER en myte.

Lad mig uddybe (og nej, jeg er ikke forsker, men nysgerrig på, hvordan forældres måde at se på deres børn på, egentlig påvirker deres børns måde at være på):

Flere videnskabelige undersøgelser og eksperimenter viser, at der ingen sammenhæng er mellem sukker og børns hyperaktivitet.

I stedet viser forskning, at forældre er tilbøjelige til at opleve deres børn som hyperaktive, når de ved, at børnene har fået sukker. (Fx. til børnefødselsdage eller til andre sociale arrangementer, hvor det oftest er en helt anden årsag til børns ’såkaldte’ hyperaktivitet)

I et eksperiment fra University of Kentucky samlede forskere to grupper af drenge i alderen fem-syv år.

Den ene gruppe var (ifølge deres mødre) sensitive over for sukker. Den anden gruppe børn var ’normale’. 

Alle drengene havde fået en drik uden sukker (placebo), men mødrene til de børn, der var sensitive over for sukker, fik at vide, at deres drenge havde fået rigtig sukker i deres drik. Men ingen af drengene havde fået sukker.

Læs også: 5 grunde til at forældre giver deres børn lavt selvværd - og 9 måder at gøre det godt igen

Herefter observerede forskerne drengene (og deres mødre). Resultat?:

Mødrene, der troede, at deres drenge havde fået sukker, kunne i højere grad melde tilbage, at deres drenge var blevet hyperaktive.

Så hvem skaber egentlig de hyperaktive børn? Forskningen, siger mødrene (og omgivelserne).

Mødrene siger sukkeret.

Hvem har ret?

Sarah Faureholm Rousing-Jørgensen er blogger for Dagens.dk og indehaver af bloggen familiekom.dk.