En læge har delt tre enkle spørgsmål, du kan stille dig selv for at finde ud af, om du indtager for meget sukker.
Dr. Megan Rossi, der også er kendt som 'The Gut Health Doctor', har over 540.000 følgere på Instagram og har blandt andet brugt platformen til at forklare forskellen mellem tilsat sukker og naturligt forekommende sukker.
Hun fremhævede, at tilsat sukker ofte er skjult i ultraforarbejdede fødevarer som pastasaucer og 'sunde' snacks med såkaldte 'naturlige' sødestoffer som kokossukker. Dr. Rossi advarede om, at lidt er fint, men 'vi generelt indtager for meget'.
Naturligt sukker findes ifølge hende i frugter, grøntsager og endda i fermenterede mejeriprodukter. NHS advarer om, at et for højt sukkerindtag kan føre til vægtøgning på grund af øget kalorieindtag, hvilket øger risikoen for sundhedsproblemer som hjertesygdomme, visse kræftformer og type 2-diabetes.
"Sukker har et dårligt ry på sociale medier, men det er ikke så enkelt som at sige, at sukker er dårligt," sagde Dr. Rossi ifølge Daily Record.
"At skære alt sukker ud af din kost er faktisk værre for både din tarm og din generelle sundhed. Hvis du går 'sukkerfri', som mange influencere og opskrifter anbefaler, vil du fratage din mikrobiota mange antiinflammatoriske og antioxidante stoffer, der findes i frugt, grønt og fermenterede mejeriprodukter."
"Dårligere hud, mental sundhed og en langsommere forbrænding kan være konsekvenser af at gå helt sukkerfri," lød det også fra hende.
Hun foreslog, at hvis du er bekymret for dit sukkerindtag, kan du stille dig selv de tre følgende spørgsmål:
Er dine sukkertrang intens og hyppig?
Har du lagt mærke til, at din søde tand er blevet større (fx mere sukker i din te)?
Erstatter sukkerholdige snacks næringsrige måltider?
Hvis du svarede ja til ovenstående, anbefaler hun at skifte til naturlige sukkerkilder i stedet for at forsøge at undgå sukker helt.
Forskellen mellem tilsat sukker og naturligt sukker er veldokumenteret. En undersøgelse offentliggjort i JAMA Internal Medicine i 2014 viste en sammenhæng mellem en kost med meget tilsat sukker og en øget risiko for at dø af hjertesygdomme.
Over en 15-årig periode fandt forskerne frem til, at personer, der fik 17-21 % af deres kalorier fra tilsat sukker, havde en 38 % højere risiko for at dø af hjerte-kar-sygdomme sammenlignet med dem, der kun fik 8 %.
En undersøgelse fra 2023 afslørede også betydelige skadelige sammenhænge mellem sukkerindtag og helbred: 10 hjerte-kar-udfald, syv kræftrelaterede udfald og 10 andre sundhedsproblemer såsom neurologiske og tandproblemer.
Rapporten anbefaler at reducere indtaget af frit sukker eller tilsat sukker til under 25 gram om dagen (ca. 6 teskefulde) og begrænse forbruget af sukkerholdige drikkevarer til mindre end én portion om ugen (ca. 200-355 ml) for at mindske de negative sundhedsmæssige effekter.