De fleste har oplevet at have svært ved at trække vejret, når de for eksempel er forkølede, og det er nok også de færreste, som kan sige, at de aldrig har oplevet, at deres bedre halvdel snorker om natten.
Det kan være helt ufarligt og almindeligt, men ifølge øre-, næse-, halskirurgen Tonia L Farmer kan det også være på grund af sygdommen søvnapnø, som kan have mange uheldige bivirkninger, og hun har derfor delt en række symptomer, som man med god grund bør holde øje med - eventuelt på sin partners vegne.
Søvnapnø er en lidelse, hvor man helt stopper med at trække vejret i korte perioder, mens man sover, og derfor lukker af for hjernens og kroppens adgang til ilt, hvilket selvfølgelig ikke er sundt.
Ifølge Rigshospitalet er obstruktiv søvnapnø syndrom (OSAS) den mest almindelige form for søvnapnø, og det er faktisk op imod fire procent af den mandlige befolkning og to procent af den kvindelige befolkning i Danmark, som lider af sygdommen, som kan ramme både børn og voksne.
Sygdommen skyldes helt simpelt, "at luftvejene lukkes til under søvn," da de "øvre luftveje falder helt eller delvis sammen under søvn. Vejrtrækningen genvindes under en kortvarig opvågnen. Under fortsat søvn tillukkes luftvejene igen, og ny apnø opstår," og det er ikke unormalt, at dette kan ske op mod 400 gange på én nat.
Doktor Farmer er, udover at være kirurg, også aktiv på det sociale medie TikTok som @drnosebest, hvor hun deler ud af siden viden om medicin og sygdomme og har mere end 250.000 følgere, og det var netop i en video på dette medie, at hun fortalte om søvnapnø.
Her forklarede hun ligeledes, at OSAS er en "komplet blokade af luftvejene, mens du sover," hvilket gør, at kroppen ikke får tilført frisk ilt.
For at demonstrere hvordan man kan opdage sygdommen hos andre, afspillede hun et klip, hvor nogen snorkede og derefter stoppede med at trække vejret og var stille i næsten 19 sekunder.
Farmer undrestregede at 19 sekunder var "lang" tid, og hun opfordrede samtidig alle, som kender en der lyder sådan, når de sover, til at opfordre vedkommende til at opsøge en læge.
Den pludselige pause i vejrtrækningen under søvn er nemlig et klokkeklart symptom på søvnapnø, som er vigtigt at få behandlet, da det ifølge Rigshospitalet ellers kan medføre en række bivirkninger såsom forøget risiko for hjertekarsygdomme, dagtræthed og søvnanfald, mentale forstyrrelser, øget risiko for ulykker i trafikken og hos børn irritabilitet og nedsat vækst.
Ifølge Farmer er der også en række andre symptomer, som man kan holde øje med, som for eksempel "gispe, snorke og kvælnings lyde," og hun forklarer ligeledes, at dagtræthed er et typisk symptom.
Både Farmer og Rigshospitalet er enige om, at det er vigtigt at blive undersøgt for søvnapnø, hvis man oplever nogle af symptomerne, da "der er sammenhæng mellem OSAS, hjertekarsygdomme og apopleksi," men at "behandling af OSAS undertiden kan bedre de øvrige tilstande."
Mere information kan findes på Rigshospitalets hjemmeside.