Har cirkuleret i Europa: Nu er frygtet sygdom kommet til Sjælland

Nicolai H

1 uge siden

|

03/09/2024
Sundhed
Foto: pedro7merino/Shutterstock
Foto: pedro7merino/Shutterstock
Fødevarestyrelsen har nu bekræftet hele 54 smittede.

Dagens topnyheder

En smitsom sygdom er i fremmarch blandt danske drøvtyggere.

Bluetongue, der primært rammer får og køer, har nu spredt sig fra det sydvestlige Jylland til Sjælland.

Det er første gang siden 2007, at Danmark står overfor et større udbrud af sygdommen, som nu er konstateret i en fårebesætning ved Næstved.

Det bekræfter Fødevarestyrelsen på det sociale medie X.

Bluetongue spredes via mitter, små insekter beslægtet med myg, og kan forårsage alvorlige symptomer hos smittede dyr. Hos får kan sygdommen medføre væskeansamlinger i hovedet, sår i munden og halthed. I nogle tilfælde bliver tungen blå, hvilket har givet sygdommen sit navn.

Køer er også modtagelige, men rammes typisk ikke lige så hårdt som får. Desværre kan alvorlige tilfælde kræve aflivning af dyrene.

"Ved Næstved er en fårebesætning konstateret smittet, men også Fyn kan være ramt," oplyser Fødevarestyrelsen, som samtidig har udsendt et kort, der viser sygdommens spredning.

Der er i øjeblikket 54 smittede besætninger i Danmark, og yderligere 51 er under mistanke. På Fyn er der også mistanke om smitte i tre besætninger, og myndighederne afventer nu svar på de prøver, der er taget.

Bluetongue har tidligere hærget i Europa og blev første gang konstateret i Danmark i 2007. Efter flere år uden udbrud blev sygdommen igen påvist i august 2023, hvilket har sendt en chokbølge gennem landbruget.

Selvom det er muligt at vaccinere mod bluetongue, har mange landmænd stadig grund til bekymring. Der ydes nemlig ingen erstatning for dyr, der må aflives eller for det driftstab, som sygdommen kan medføre.

Desuden er der indført strenge restriktioner mod at flytte dyr fra smittede besætninger, medmindre der gives særlig tilladelse.

Bluetongue-udbruddet har nu bredt sig over store dele af Danmark, og myndighederne arbejder på højtryk for at inddæmme sygdommen. Landmænd opfordres til at holde dyrene indendørs om natten for at mindske risikoen for smitte.