Epedimi har ramt Danmark

Henrik Rothenbücher

279 uger siden

|

18/09/2019
Sundhed
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Det var forventet, at en epidemi ville ramme Danmark, og den er så indtruffet nu. Danmark er blevet ramt af en kighosteepedimi, og det er derfor vigtigt, at man vaccinerer sine børn.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er ikke mere end et par uger siden, at vi her på Dagens.dk skrev om, at en kighosteepidemi var meget tæt på at ramme Danmark. Antallet af smittede børn var nemlig langt højere end tilfældet var, sidst der var en epidemi i Danmark, men det har ikke været nyt lige siden.

Det er der til gengæld nu, hvor Statens Serum Institut i en pressemeddelelse beretter om, at antallet af smittede er så høje i øjeblikket, at landet nu er ramt af en epedimi.

Fra januar til og med august har der været 1323 tilfælde af kighoste i Danmark. Det er højere end tallene for hele 2017 og 2018. Sygdommen er sjældent farlig for voksne, men det kan den til gengæld være for børn, og derfor skal det tages seriøst.

“Kighoste kan være alvorlig hos små børn. Læger anbefales derfor at være ekstra opmærksomme på eventuel kighoste, hvis de oplever patienter med anfald af tør hoste. Det gælder især blandt mindre børn, men også blandt større børn og voksne, som kan udgøre smittekilder til små, ubeskyttede børn,” lyder det fra afdelingslæge Peter Henrik Andersen fra SSI i pressemeddelelsen der fortsætter:

“Det er vigtigt, at forældre er opmærksomme på, at særligt helt små børn bliver vaccineret til tiden. Derudover kan uvaccinerede børn under 24 måneder, der har haft tæt kontakt med en person med kighoste,” skriver han endvidere.

Symptomer på kighoste

Det er primært børn under fem år, samt unge mellem 10 til 15 år, der bliver smittet af kighoste. Selvom man er blevet vaccineret, så er der ingen garanti for, at man er immun overfor sygdommen hele sit liv, og derfor kan man godt blive smittet.

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man selv eller ens barn er blevet smittet med kighoste, så skal man holde øje med følgende symptomer.

Det karakteriseres oftest ved, at man får pludselige kraftige hosteanfald, hvor man samtidig vil opleve vejrtrækningsbesvær. Derudover kan der komme opkast i forbindelse med hosteanfaldet, og en hylende lyd, når man forsøger at trække vejret ind igen.

Ovenstående vil primært ses ved mindre børn, mens større børn og voksne typisk vil opleve ovenstående symptomer, men uden opkast og den hylende lyd.