Kighoste epidemi under opsejling i Danmark: Sådan finder du ud af, om du eller dit barn er smittet

Henrik Rothenbücher

284 uger siden

|

14/08/2019
I 2016 havde vi den seneste epidemi af kighoste, og nu tyder det på, at der er endnu en under opsejling. Statens Serum Institut har observeret et stærkt forhøjet antal af smittede, og det peger altså på en ny epidemi.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En epidemi kan være under opsejling i Danmark, og selvom der ikke er tale om en svært livstruende sygdom, så skal det stadig tages seriøst.

Det er Statens Serum Institut der har udsendt en pressemeddelelse, hvor de advarer mod, at der kan være en kighoste-epidemi under opsejling i Danmark.

Det skyldes, at der i foråret og sommeren 2019 er observeret et forhøjet antal smittede med kighoste, og niveauet er allerede nu højere, end det der blev observeret under epidemien i 2016.

Normalt observeres der omkring 70 smittede om måneden, men det tal er fordoblet og har været stigende i løbet af sommeren. Således har der i maj, juni og juli været hele 147, 165 og 209 tilfælde af kighoste.

Indtil videre er det især på Fyn, at man har observeret kighosten, men den er begyndt at sprede sig. Således har man observeret kighoste i København By, Nordsjælland og Vestjylland i løbet af juli.

Det primært børn under fem år samt unge mellem 10 til 15 år, der er blevet smittet af kighosten.

Symptomer på kighoste

Hvis man er i tvivl om, hvorvidt man selv eller ens barn er blevet smittet med kighoste, så skal man holde øje med følgende symptomer.

Det karakteriseres oftest ved, at man får pludselige kraftige hosteanfald, hvor man samtidig vil opleve vejrtrækningsbesvær. Derudover kan der komme opkast i forbindelse med hosteanfaldet, og en hylende lyd, når man forsøger at trække vejret ind igen.

Ovenstående vil primært ses ved mindre børn, mens større børn og voksne typisk vil opleve ovenstående symptomer, men uden opkast og den hylende lyd.

Sygdommen kan vare i helt op til tre måneder, og den er yderst smitsom. Således skriver netdoktor.dk, at et smittet barn typisk vil smitte 9 ud af 10 personer, som det er i kontakt med, hvis personerne ikke har haft kighoste før eller er blevet vaccineret mod det.

Hvis en person i husstanden smittes med kighoste, så anbefales det, at hele husstanden gennemgår en forebyggende behandling.

Der findes umiddelbart ikke nogen behandling mod kighoste, hvis man er blevet smittet. Opdager man kighosten hurtigt, vil man med antibiotika kunne mindske risikoen for at smitte andre, og eventuelt forkorte sygdomsperioden.

Hvad er kighoste?

Kighoste er en luftvejsinfektion, som bliver forårsaget af bakterien Bordetella Pertussis. Det er en meget smitsom sygdom, der primært rammer børn.

Sygdommen er værst, hvis den rammer børn før to års-alderen, og især hvis den rammer dem før de er fyldt seks måneder.

Kighoste medfører typisk kraftige hosteanfald, som kan gøre det svært at trække vejret. Derfor vil små børn ofte skulle holdes under observation, hvis de er blevet smittet.

Ifølge Netdoktor.dk vil der typisk komme en kighoste-epidemi med 3 til 5 års mellemrum. Seneste epidemi fandt sted i 2016, og nu tyder det på, at vi her tre år senere er blevet ramt af endnu en epidemi.

I Danmark bliver børn vaccineret mod blandt andet kighoste i 3-, 5-, og 12-måneders alderen. Der er dog ikke garanti for, at vaccinen giver livslang immunitet, og derfor kan man godt blive smittet, selvom man tidligere har fået vaccinen.