Kokus er over en årrække blevet utrolig populært.
Ikke blot som sæbe, bodylotion eller som hårkur, men også i vores madlavning.
Flere og flere benytter nemlig kokosolie, når der skal laves mad. Det skyldes blandt andet, at kokosolie er én de mest varmestabile planteolier og dermed er den velegnet til både stegning og bagning ved høje temperaturer.
Nu advarer en epidemiologi-professor imidlertid mod brugen af kokosolie og kalder det blandt andet for ‘ren gift’. Det skriver britiske The Guardian.
Det er professor Karin Michels fra Harvard Universitet, der fraråder folk at indtage kokosolie, da det, ifølge hende, er ’én af de værste ting, man kan spise” og ‘ren gift for ens helbred.'
Karin Michels er kommet med de markante udtalelser under et seminar med titlen 'Kokosolie og andre ernæringsmæssige fejlslutninger' ('Coconut oil and other nutritional errors', red.).
Her begrunder hun sin advarsel med den høje andel af mættet fedt, der findes i kokosolie.
Olien fra den populære kokosnød (der egentlig er en frugt, red.) indeholder nemlig mere end 80 gram mættet fedt per 100 gram olie. Til sammenligning indeholder smør omkring 50 gram mættet fedt per 100 gram.
Også Victoria Taylor, der er seniordiætist i den britiske hjerteforening, er enig i Michels' advarsel og forklarer at:
- Vi ved, at hvis ens kost indeholder meget mættet fedt, er der større risiko for forhøjet kolesterol, og at højt kolesterol er en risikofaktor i forbindelse med hjertesygdomme og slagtilfælde, siger hun og uddyber:
- Der er blevet spekuleret i, at noget af det mættede fedt i kokosolie er bedre for os end andre former for mættet fedt, men indtil videre findes der ikke kvalificeret forskning, der bakker klart op om dette.
Ifølge en rapport fra den amerikanske hjerteforening så opfatter to tredjedele af den amerikanske befolkning kokosolie som sundt. Til gengæld er det kun 37 procent af de adspurgte ernæringseksperter, der deler samme opfattelse.
Af samme grund understreger Victoria Taylor, at andre vegetabilske olier som olivenolie og solsikkeolie er sundere alternativer til kokosolie.
- Hvis du godt kan lide smagen af kokosolie, så brug det ind i mellem og med måde - ligesom med smør. Men det er bedre at bruge umættede fedttyper, lyder rådet.
Alene på de sidste fire år er salget af kokosolie steget fra 1 til 16 millioner pund i Storbritannien.