Diætist afslører: Her er 5 af de bedste fødevarer til at sænke kolesterol

Nicolai Busekist

2 uger siden

|

15/06/2024
Sundhed
Foto: Markus Spiske / Unsplash
Foto: Markus Spiske / Unsplash
At have højt kolesterol er en stor risiko for alvorlige nødsituationer som hjerteanfald og slagtilfælde.

Dagens topnyheder

Hvis man har højt kolesterol, betyder det, at man har for meget af et fedtstof kendt som kolesterol i blodet. Over tid kan dette ophobes i blodkarrene og forårsage blokeringer. Af denne grund øger højt kolesterol risikoen for medicinske nødsituationer som slagtilfælde og hjerteanfald.

Der er flere potentielle årsager til højt kolesterol, men kost er en af dem. Mere specifikt kan det at spise for meget mættet fedt øge dit kolesteroltal. Dette omfatter fødevarer som fedt kød, ost, smør og is. Visse fødevarer kan dog også sænke dit kolesteroltal.

Med dette i tankerne afslørede en ekspert overfor Express, hvordan man sænker sit kolesterol ved hjælp af sin kost. Rosie Martin, diætist hos Plant Based Health Professionals, anbefalede at spise mere af fem særlige typer mad af denne grund.

"Du har en højere risiko for højt kolesterol, hvis du spiser mange fødevarer, der indeholder mættet fedt," forklarede hun.

"Dette inkluderer animalske produkter som kød, ost, fløde og smør. Men også stærkt forarbejdede fødevarer som kager, småkager, wienerbrød og mange færdigretter og takeaway-måltider."

"Mættet fedt kan blokere receptorer på leveren, der tager kolesterol ud af blodet og nedbryder det. Med mindre kolesterol, der bliver nedbrudt, kan det ophobe sig og resultere i komplikationer."

Ifølge Rosie er det at øge dit fiberindtag en måde at sænke dit kolesteroltal på. Derfor rådede hun til at spise mere af de følgende ting:

  • Frugt

  • Fuldkorn som havre og brun ris

  • Grøntsager

  • Nødder og frø

  • Kødalternativer med protein som soya og bønner

"Du er også mere i risiko for højt kolesterol med lavt indtag af fødevarer med højt fiberindhold," sagde hun.

"Fiber findes kun i plantefødevarer, og dette inkluderer fuldkorn som havre og brun ris, frugt og grøntsager, nødder og frø samt kødalternativer som soya og bønner. At indtage en fiberrig kost er forbundet med en lavere kropsvægt, lavere blodtryk og lavere kolesterol."

"Når du spiser fiberrige planter, får du også andre sunde komponenter som vitaminer, mineraler og antioxidanter. Dette resulterer i en lavere risiko for hjertesygdomme, fedme og type 2-diabetes."

"Visse fibre, for eksempel beta-glucan i havre og byg, danner en gel i din tarm, som binder sig til kolesterol og forhindrer det i at blive genoptaget i blodet, hvilket sænker dine cirkulerende niveauer af kolesterol."

Denne rådgivning fra diætisten understøttes af eksperter fra Harvard Medical School i USA. På deres hjemmeside bakker de hende op i rådgivningen.

"Opløselig fiber bliver til en tyk gel i vores tarme, som sænker fordøjelsen (hvilket forhindrer forhøjet blodsukker) og fanger fedtstoffer, så de ikke kan optages (hvilket sænker kolesteroltallet)," står der på deres hjemmeside.

"Kilder til opløselig fiber inkluderer havregryn, bønner, linser og mange frugter. Uopløselig fiber hjælper med at holde vores afføring blød og regelmæssig, altid en god ting. Kilder til uopløselig fiber inkluderer fuldkorn, bønner, linser og de fleste grøntsager."

Det anbefales at have et kostfiberindtag på omkring 30 gram om dagen, men de fleste menes kun at spise omkring 20 gram. Derfor er der mange, der faktisk ikke indtager tilstrækkeligt fiber i det daglige.