Ændrer anbefaling: Sådan skal du nu foretage selvtest

Mathias Madsen

145 uger siden

|

01/02/2022
Sundhed
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Myndighederne i Norge har opdateret deres anbefaling for, hvordan man skal foretage en hjemmetest.

Dagens topnyheder

Folkehelseinstituttet (FHI) i Norge har således ifølge Sosialnytt meldt ud, at en selvtest prøve fra næsen vil fange de fleste smittetilfælde med omikronvarianten, men at en test fra både svælget og næsen sandsynligvis vil fange flere tilfælde. 

Instituttets nye anbefaling er derfor, at voksne fremover tager en prøve fra både halsen og næsen, når de bruger hjemmetestsæt til at teste for smitte med coronavirus.

Ifølge instituttet er det således sandsynligt, at en prøvetagning med en kombineret næseprøve vil fange et par flere inficerede individer end en prøve fra næsen alene, og det gælder især i de første par dage med symptomer. 

Ifølge det norske medie er de fleste hjemmetest kun beregnet til analyse af prøvemateriale fra næsen, men det ser angiveligt ud til, at de også fungerer godt med en kombineret prøve fra både hals og næse. 

Joakim Øverbø, som er læge ved FHI, har således udtalt: "Især voksne med symptomer kan derfor tage prøver fra både svælg og næse, når de lavet selvtest."

Instituttet anbefaler således også, at det kun er voksne der bruger testen i både næsen og svælget, og at man fortsat kun tager prøven fra næsen på børn. 

Desuden forklares det, at det stadig er bedre kun at tage test i næsen end slet ikke at gøre det, og at man derfor selvfølgelig bare skal gøre det, hvis man ikke bryder sig om testen i svælget. 

Har man ikke noget imod det, anbefales det dog at man laver den kombinerede test, som ifølge Øverbø helt konkret udføres ved at man FØRST indfører prøvevatpinden i svælget (halsen) og derefter i næsen. 

Det understreges desuden, at en kombineret prøve vil være mest præcis, hvis den tages om morgenen, inden man har spist eller som minimum 30 minutter efter et måltid.

Dette skyldes, at undersøgelser har vist, at nogle fødevarer kan påvirke testresultatet og resultere i, at prøven viser negativ, selvom patienten er smittet. 

Øverbø kan desuden fortælle, at hjemmetesten som bekendt ikke er 100 procent korrekt, og at det derfor anbefales at tage en ny test to eller tre dage efter et eventuelt negativt resultat, hvis man fortsat har symptomer, og det kan være en god ide at begrænse sin omgang med andre i den periode og eventuelt blive hjemme, hvis det er muligt.