Den sikreste måde at holde øje med ægløsningen på, er ved at bruge en ægløsningstest eller at bruge en app til at holde styr på din cyklus.
Ægløsning
Men ægløsningstests er dyre, og en app skal have data for flere måneder for præcist at kunne fortælle dig, hvornår der er ægløsning, så hvordan finder du så ud af, om du er klar til at blive befrugtet?
Det gør du ved at holde øje med disse 5 tegn på ægløsning, men først skal vi lige se på, hvad ægløsning er, og hvornår den finder sted.
Hvornår har man ægløsning?
Når et æg frigives fra æggestokkene og bevæger sig ind i æggelederen, er der tale om en ægløsning.
Egentlig kan det være nok at have sex en enkelt gang, hvis det sker på det rigtige tidspunkt, for at blive gravid, men vinduet er meget lille, og derfor er det en god idé at skrue op for antallet af gange i perioden og at vide, hvornår du er mest frugtbar.
Ægget, der løsnes, er nemlig kun levedygtigt i ca. 12-24 timer efter at det er blevet frigivet fra æggestokken.
Det går altså til spilde, hvis der ikke er en sædcelle nærheden i den periode til at befrugte ægget, og dermed udskilles det ved menstruation.
Sædcellerne er til gengæld noget mere levedygtige, og de stærkeste af dem kan faktisk overleve i livmoderen i helt op til 5 døgn, men det er altså kun i dagene omkring ægløsning, at der er mulighed for at blive gravid.
Du skal altså have sex mindst én gang indenfor en periode af 5 dage FØR ægløsningstidspunktet, under og gerne dagen efter også for at øge chancerne for at anstrengelserne munder ud i en lille ny.
Og derfor betaler det sig at kende de 5 tegn på tidlig ægløsning, der typisk optræder i denne forbindelse, selvom der er en masse remedier på markedet, der også kan give et praj.
5 tegn på tidlig ægløsning
Det kan være forskelligt hvordan netop din krop reagerer, når der er en ægløsning på vej, men her får du de 5 tegn på tidlig ægløsning, og hvor du spotter dem, der er de allermest almindelige, når en ægløsning er lige om hjørnet.
- Udflåd
- Bryster
- Kropstemperatur
- Underliv
- Sensitivitet
1. Ændret udflåd
Udflåddet i skeden, der skal hjælpe sædcellerne frem til ægget, ændrer sig i dagene op til ægløsning.
Det ændrer både udseende og konsistens og bliver mere sejt og æggehvideagtigt.
Det giver også ofte en fornemmelse af at være mere ”våd” end normalt – både generelt og ikke mindst under sex.
2. Ømme bryster
De fleste oplever ømme bryster i dagene om op til ægløsningen, men det er forskelligt, hvor ømme brysterne bliver hos den enkelte. Nogle mærker det kun en smule, mens det hos andre ikke er til at tage fejl af, og der er ikke så meget andet at gøre end at forsøge at massere dem blidt.
3. Øget kropstemperatur
Kropstemperaturen sladrer også om, hvornår der er ægløsning på vej. Den stiger nemlig.
Det er dog ikke ret meget, og derfor skal du tage din temperatur hver morgen på samme tid igennem nogle måneder og notere det, så de kan spotte mønstret.
4. Ømhed, smerter eller kramper i underliv
Også underlivet giver tegn fra sig, og det sker som regel i form af smerter eller kramper. Men måske du blot mærker en smule ømhed.
En kortvarig smerte ved ægløsning i den ene side af underlivet kaldes “mittelsmerz” - “ægløsning smerter i midten”, hvilket refererer til det tidspunkt i cyklus som smerten opstår i.
5. Øget sensitivitet i kroppen
Den øgede sensitivitet der sker i kroppen omkring tidspunktet for ægløsning, kan give sig udslag i nærmest alle sanser.
Det kan være lugt og smagssansen, men det kan selvfølgelig også være følesansen.
Specielt det sidste kan også give anledning til en øget sexlyst, hvilket jo er ret praktisk i denne forbindelse.
Hører du til dem der har svært ved at mærke tegnene, eller synes du at du har svært ved at blive gravid, er det en god idé at ty til ægløsningstests, der måler hormonet LH, som stiger kraftigt i ca. 24- 36 timer før ægløsning.
Men du skal tage ægløsningstests løbende efter at din menstruation slutter og indtil du får din første positive ægløsningstest.