Advarer om hjemmetest: Det betyder en utydelig anden streg

Mathias Madsen

154 uger siden

|

06/01/2022
Sundhed
Foto: Facebook / @COVIDPete
Foto: Facebook / @COVIDPete
Folk bliver nu advaret om, at man skal være forsigtig, hvis man får en svag anden streg på sin hjemmetest - det kan nemlig være lig med en positiv test.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

En australsk mand har delt et billede af sin hjemmetest for Covid-19, som ved første øjekast ligner en negativ test, da der tilsyneladende kun er én streg. 

Den ukendte mand, som går under navnet Covid Pete, har delt opslaget på Facebook, hvor han advarer om, at man bør gå ud fra, at en utydelig streg er lig med en positiv test, selvom de fleste nok vil tro, at det er en negativ test. Det skriver Ladbible og news.com.au. 

Advarslen kommer efter, at manden valgte at tage en hjemmetest, da han begyndte at få symptomer, og selvom testen kun viste en ekstremt utydelig streg, så bekræftede en PCR-test to dage senere, at han havde Covid-19.

Se 'Petes' opslag her.

I opslaget skrev 'Pete': "Hej, tænkte jeg ville dele min oprindelige hjemmetest med jer alle. Da jeg startede med at få symptomer [...], besluttede jeg at få taget min [test]. Som i kan se, så er den anden linje meget utydelig. I skal behandle den utydelige anden linje som en positiv test !!!!"

'Petes' hjemmetest med en meget utydelig anden linje / Foto: Facebook / @COVIDPete

Han fortsatte: "Det blev bekræftet et par dage senere, at jeg var positiv, via PCR. Så hvis i ser selv den mest utydelige linje, så vær venligst forsigtig og opmærksom på jeres omgivelser."

Efter opslaget har flere meldt ud, at de har oplevet det omvendte, nemlig at en utydelige streg blev ugyldig, da de senere tog en PCR-test, som viste sig at være negativ. 

Spørger man den ansvarlige for Covid-19 teststederne i Storbritannien, Dr Sally Shaw, så er det dog bedre at være på den sikre side, og hun udtaler, at en hjemmetest med en utydelig linje helt sikkert skal anses som positiv, hvis man har symptomer. 

"Den bliver kun pigmenteret - den får kun den farve - hvis der er DNA derinde," udtalte hun således og understregede, at selvom man ikke har mulighed for at få en PCR-test til at bekræfte resultatet, så opfordrer hun til, at man går i selvisolation, hvis man får en svag anden linje på en hjemmetest - især hvis man har symptomer eller har været sammen med nogen, som er blevet testet positive. 

Hun anbefaler desuden, at man bruger CE-mærkede mundbind, holder afstand og husker at spritte hænder, hvis man forlader sit hjem, selvom man har mistanke om, at man har Covid-19.

I Danmark opfordrer Sundhedsstyrelsen til at man først igangsætter smitteopsporing og går i selvisolation, når man har fået bekræftet smitten ved hjælp af en PCR-test, hvis den i første omgang blev opdaget med en hjemmetest. 

Bliver man testet positiv med en kviktest, så skal man straks igangsætte smitteopsporing, og gå i selvisolation så snart man har fået en PCR-test. 

Regler for selvisolation i Danmark er, at man, hvis man har haft symptomer, må bryde isolationen 48 timer efter, at symptomerne er ophørt, eller hvis man efter 10 dages sygdom ikke har haft feber i 48 timer (uden brug af febernedsættende medicin), føler sig betydeligt bedre og kun har milde restsymptomer såsom tab af smag- og/eller lugtesans.

Har man ikke haft symptomer, så må man først bryde isolationen 7 dage efter, at man fik foretaget den positive PCR-test. Skal man absolut forlade sit hjem, for eksempel hvis man skal have foretaget en PCR-test, så skal man bruge et CE-mærket mundbind og holde afstand.