6 alarmerende tegn på diabetes, du ikke må ignorere

Henrik Rothenbücher

74 uger siden

|

19/07/2023
Sundhed
Der findes flere tydelige tegn på diabetes, som man aldrig bør ignorere. Foto: Shutterstock
Der findes flere tydelige tegn på diabetes, som man aldrig bør ignorere. Foto: Shutterstock
Mange går rundt og lider af diabetes uden at ane det. Her er seks symptomer, som man ikke bør ignorere.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Tegn på diabetes: Der er 320.000 personer i Danmark, der ikke selv kan nedbryde sukker i blodet, og som dermed lider af diabetes. 

Deres krop kan ikke selv producere insulin i bugspytkirtlen, der nedbryder sukkeret i blodet, og sukkersygen kan få alvorlige konsekvenser for helbredet, hvis den ikke behandles i tide. 

Faktisk skønnes det, at op mod 750.000 personer i Danmark har forstadier til diabetes. Derfor er der en række symptomer og tegn på diabetes, som du skal være særlig opmærksom på, hvis du har en mistanke om, at dit blodsukker ikke kan regulere sig selv. 

Liste: Symptomer på diabetes

1. Du er tørstig og skal tisse hele tiden
Diabetes udtørrer kroppen, og derfor vil du opleve, at du konstant er tørstig og ikke kan slukke tørsten. Du drikker vand i tide og utide, og samtidig tisser du hele tiden. 

Det skyldes et forhøjet sukkerniveau i blodet, der bliver udskilt i urinen. Sukkeret binder væske, og dette medfører en betydelig vandladning, lettere dehydrering og tørst.

Efter mange år med diabetes kan patienter også opleve nyreskader på grund af nyrerenes overarbejde med at udskille affaldstoffer og rense blodet. I yderste tilfælde kan man opleve nyresvigt, og så skal man i dialysebehandling. 

2. Nedsat appetit og pludseligt vægttab
Ved diabetes oplever man ofte, at man ikke har den samme appetit, som tidligere. Da kroppen arbejder hårdere med at nedbryde kosten, så vil mange voksne med diabetes faktisk opleve et pludseligt vægttab.

Derudover er voldsom og uforklarlig træthed også et tegn på diabetes.

3. Voldsomt dårlig ånde
Hvis din bedre halvdel pludselig rynker på næsen, når du forsøger at kysse vedkommende, så kan det være et skjult tegn på diabetes. 

Særligt ved type-1 diabetes kan der opstå en acetone-lugt (du kender den grimme lugt fra neglelakfjerner) ud af munden, og det er et tegn på, at man bør drøne til lægen og blive tjekket.

Ved type-1 diabetes producerer bugspytkirtlen ingen insulin (som man så skal indtage med sprøjte), mens der ved type-2 produceres for lidt insulin i forhold til kroppens behov. Type 2-diabetes ses oftest hos overvægtige personer.

Det er cirka 10-15 procent af diabetespatienter, der lider af type-1, mens 80 procent af patienterne lider af type-2, der også er kendt som gammelmandssukkersyge. 

4. Sår, der ikke heler
Når kroppen skal bruge lang tid på at nedbryde sukkeret i blodet, så fjerner det ressourcer fra andre opgaver, som kroppen også skal passe. 

Sår bliver derfor hurtigt inficerede og er lang tid om at hele, da kroppen dagligt skal kæmpe med at nedbryde glukose i blodet. 

5. Du ser dårligere
Nethinden har i særdeleshed svært ved at stå til det pres, som blodkarrene i øjet oplever ved sukkersyge. 

Hvis blodkarrene i synet brister, så ophobes væske inde i øjet, og væsken kan true det skarpe syn. I yderste tilfælde kan ubehandlet sukkersyge skabe blindhed, og derfor bliver sukkersygepatienter regelmæssigt sendt til øjenlægetjek. 

6. Du er gravid
Nogle gravide kvinder kan opleve en særlig form for diabetes under deres graviditet, der hedder gestationel diabetes, og det opstår hos cirka fem procent af alle gravide kvinder. den type diabetes er oftest midlertidig og går væk efter barnet er kommet til verden. 

Men under graviditeten kan den gravide kvinde ikke producere nok insulin til kroppens behov, og lidelsen viser sig oftest mellem 24. og 28. uge af graviditeten. 

Her vil lægen skulle med på råd, da kvinder der oplever denne form for midlertidige diabetes ikke får udskilt glukosen i blodet, hvilket kan skabe problemer for fosteret, hvis der ikke behandles i tide. 

Desuden føder kvinder med denne form for diabetes oftest større børn, og derfor er der også store risiko for at barnet skal fødes via kejsersnit.  

Men så længe at den gravide kvinde følger gode kost og motionsråd, samt regelmæssigt for tjekket deres blodsukker hos lægen, så er der dog ikke nogen særlig fare for barnet, der ikke får nogen følgevirkninger af sygdommen. 

Har du hård mave? Magisk 'bæ-knap' på kroppen får dig til at skide med det samme