100.000 danskere er forgiftet: De færreste ved, hvad smerterne skyldes

Ninna Andreasen

427 uger siden

|

12/09/2016
En ny kampagne sætter fokus på problemet, der har ramt op mod 100.000 personer i Danmark.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Danmarks Apotekerforening har netop lanceret en kampagne i samarbejde med Dansk Hovedpinecenter på Rigshospitalet.

Kampagnen har til formål at oplyse om, at man kan få hovedpine af at tage for meget smertestillende medicin.

Ifølge tal fra foreningen lider op mod 100.000 danskere af hovedpine, som skyldes for meget medicin. Derfor vil kampagnen forsøge at få borgerne til at skrue ned for forbruget.

Når man tager for mange hovedpinepiller gennem en længere periode, vænner kroppen sig til medicinen i større og større mængder. På sigt vil man opleve en kraftigere hovedpine og en gradvist dårligere effekt af pillerne.

- Mange af de patienter, der kommer ind på Dansk Hovedpinecenter, tror, at det er helt fint at tage smertestillende medicin, så længe lægen har ordineret pillerne. Men faktisk må du som udgangspunkt højst tage smertestillende medicin to dage om ugen i gennemsnit, med mindre det er for en kort periode, siger professor Rigmor Højland Jensen fra Dansk Hovedpinecenter.

At hovedpinen kan have massive konsekvenser er åbenbart, mener formand for Danmarks Apotekerforening Anne Kahns. Men hun ser dog et lys i mørket.

- Det kan påvirke deres privatliv og arbejdsliv i flere år. Men de fleste kan faktisk slippe af med medicinoverforbrugshovedpine på egen hånd. Vi håber derfor, at flere borgere vil søge rådgivning på apoteket eller hos lægen, hvis de har mistanke om, at grunden til deres hovedpine er et overforbrug af smertestillende medicin, siger hun.

Sådan slipper du af med overforbruget
Ifølge apotekerforeningen er det bedste råd til at komme et overforbrug af smertestillende medicin til livs at stoppe brat med at tage medicinen i to måneder.

Efter de to måneder kan hovedpinen igen lindres med de anbefalede doser af smertestillende medicin.

Hovedpine, der skyldes medicinoverforbrug, ses mest i 30-50-årsalderen, men kan udvikles i alle aldre, også hos børn.