10 alarmerende tegn på, at du har lavt stofskifte

webmaster

256 uger siden

|

20/12/2019
Er du i tvivl om, hvorvidt dit stofskifte er for lavt? 
Der er navnlig 10 alarmerende tegn på, at du har lavt stofskifte, som du skal holde øje med. Se dem her.

Dagens topnyheder

De fleste mennesker får oplever at få et lavere stofskifte med årene. Det skyldes ikke mindst, at din muskelmasse svinder ind med årene, men diagnosen lavt stofskifte er noget ganske andet.

Specielt, hvis du kæmper med eller rettere mod vægten, er det fristende at tro at tilstanden skyldes, at der er tale om et lavt stofskifte, men det er sjældent det, der er tilfældet.

Da tilstanden påvirker alle kroppens organer, kan der være tale om en alvorlig sygdom, og medicinsk behandling kan være nødvendig. 

Tilstanden opstår, når ved for høj produktion af et hormon ved navn Thyreoidea Stimulerende Hormon (TSH), og for lav produktion af et andet hormon, thyroxin, også kaldet T4. Begge hormoners produktion finder sted i skjoldbruskkirtlen.

Her kan du se 10 alarmerende tegn på, at du har lavt stofskifte, og ikke mindst, hvordan du skal forholde dig, hvis du kan se, at du har flere symptomer der passer sygdommen.

Alarmerende tegn på lavt stofskifte

Et lavt stofskifte kan påvirke hele kroppen, og derfor kan der både opstå symptomer i så forskellige dele som hjerne, hjerte, muskler, tarm og ikke mindst lever, og sygdommen optræder oftere hos kvinder, faktisk op til 10 gange. 

Da den også ofte opstår i de senere år af livet, kan der gå et stykke tid før den opdages, fordi symptomerne minder om mange af de helt almindelige aldringstegn, som man med årene kommer ud for, og ligesom dem dukker op gradvist.

Det betyder dog ikke, at den ikke kan opstå hos den yngre del af befolkningen, ligesom den også kan være en medfødt. 

Der er mere end 10 alarmerende tegn på, at du har lavt stofskifte, men disse er blandt de mest almindelige:

  • Kuldskærhed
  • Tør hud
  • Træthed
  • Ømhed i muskler og led
  • Væskeophobning
  • Tyndere hår
  • Langsom puls
  • Nedsat appetit
  • Hukommelsesproblemer 
  • Vægtstigning

Fem grunde til at stofskiftet bliver lavt

Tilstanden kan meget vel være forbundet med autoimmune sygdomme, og årsagerne til at den opstår, kan være mange.

Det kan for eksempel skyldes:

  • Betændelse i skjoldbruskkirtlen
  • For meget jod
  • Tidligere behandling mod for højt stofskifte
  • Graviditet
  • Medfødt problem

1. Betændelse i skjoldbruskkirtlen

Der er 2 typer betændelse der kan forårsage tilstanden. 

Den mest almindelige er årsag er kronisk betændelse i skjoldbruskkirtlen, også kaldet Hashimotos thyreoiditis. Det er en autoimmun sygdom.

Den anden er virusbetændelse i skjoldbruskkirtlen. 

Subakut thyreoiditis, som det kaldes kan give smerter i skjoldbruskkirtlen og forbigående lavt stofskifte, der retter sig i løbet af få måneder.

2. For meget jod

Jod findes i findes bl.a. i køkkensalt, naturmedicin, kost og i de kontrastmidler der bruges i forbindelse med røntgenundersøgelser.

Jod anvendes også ved behandling af for højt stofskifte, hvilket desværre ofte forårsager lavt stofskifte efterfølgende.

3. Behandling mod højt stofskifte og lægemidler

Det sker også, selvom behandlingen mod det høje stofskifte sker ved operation i stedet.

Dertil kommer lægemidler som Lithium og Amiodaron, der også er kendt for at kunne udløse tilstanden.

4. Graviditet

I forbindelse med graviditet kan der opstå Postpartum thyroiditis, inden for 6 måneder hos omkring 5 % af de fødende. Tilstanden er forbigående.

5. Medfødt problem

Fødes man med en mangelfuld udvikling af skjoldbruskkirtlen, kan tilstanden også opstå.

Gode råd mod lavt stofskifte

Du skal naturligvis gå til lægen, hvis du har mistanke om, at dit stofskifte ikke er, som det bør være på grund af de omtalte symptomer.

Lægen kigger både på symptomerne og måler de to hormoner TSH og T4.

Hvis det viser sig, at du skal i behandling af for lavt stofskifte, vil du i de fleste tilfælde komme på tabletter med thyroxin (T4) resten af livet, medmindre det er et af de forbigående tilfælde. 

Du starter på en mindre dosis, som gradvist optrappes til den korrekte dosis opnås.

Hvis sygdommen skal tages i opløbet, er det er en god idé at få tjekket skjoldbruskkirtlen en gang om året, hvis du altså er i risikogruppen.

Alt hvad det kræver er en simpel en blodprøve, hvor lægen undersøger, hvordan det ser ud med mængden Thyreoidea Stimulerende Hormon (TSH).

Spotter du efterfølgende nogle af de 10 alarmerende tegn på, at du har lavt stofskifte, bør du selvfølgelig henvende dig hos din læge og få foretaget et ekstra tjek, frem for at vente til det næste års kontrol.