Slip for både fedtstænk i køkkenet samt selv at blive ramt af glohedt fedt på hænderne ved at tilberede stegt flæsk i ovn.
Det kan lyde sært, at det skulle svine mindre i ovnen, men det skyldes simpelthen, at det blot handler om at bruge nogle enkle lette fifs, der mindsker en masse rengøring efterfølgende.
Stegt flæsk i ovn - Traditionel ovn
Gør du brug af en traditionel ovn, kan du vælge at stege flæsk i ovn på 3 måder:
- 1 bageplade beklædt med bagepapir
- 1 rist i bradepande beklædt med bagepapir
- 2 bageplader og bagepapir
Start med at varme ovnen op, uanset hvilken metode du vil bruge. Tænd ovnen på 200 grader almindelig ovn eller 180 grader, hvis du bruger varmluft.
Ved den første metode, bageplade med bagepapir, gør du blot følgende:
- Benyt bagepapir, der er mindst et par cm større end bagepladen. Dæk bagepladen med bagepapir.
- Fold bagepapiret så meget op i kanterne, som du kan, så fedtet ikke sprøjter for meget ud i ovnen.
- Læg skiverne af flæsk på. Sørg for, at de ikke krydser hinanden.
- Sæt pladen i den nederste rille i den varme ovn.
- Steg skiverne af flæsk i ca. 15 minutter alt efter, hvor sprødt du ønsker at flæsket skal være.
- Tag flæsket ud, og læg dem gerne på lidt køkkenrulle.
- Lad nu det overskydende fedt på bagepapiret størkne. Så kan du nemlig pakke det forsigtigt sammen og smide det i skraldespanden, og så slipper du for at risikere at stoppe køkkenvasken til.
Vil du hellere benytte en anden metode, kan nummer to måde måske være bedre for dig. Her bruger du en rist og en bradepande og denne fremgangsmåde:
- Beklæd en rist med bagepapir.
- Læg flæsket på.
- Beklæd nu en bradepande med bagepapir.
- Sæt risten ned i bradepanden, så kan fedtet løbe fra i den.
- Læg et yderligere et stykke bagepapir over flæsket, for at hindre fedtstænk i resten af ovnen.
- Sæt nu flæsket i den varme ovn på den nederste rille i omkring 15 minutter.
- Flæsket lægges på fedtsugende papir inden servering.
Den sidste metode kræver hele to bageplader:
- Læg bagepapiret på en bageplade.
- Læg skiverne af flæsk på i et jævnt lag.
- Læg nu bagepapir over selve flæsket.
- Læg nu en bageplade oven på. Denne har bunden i vejret.
- Sæt i ovn og steg omkring 15 minutter til den ønskede sprødhed opnås.
- Lad kødet hvile på fedtsugende papir.
Der kan som alternativ benyttes alufolie, hvis du lave stegt flæsk i en rigtig ovn.
Stegt flæsk i mikrobølgeovn
Her må du under ingen omstændigheder anvende alufolie. Du kan kun lave få skiver flæsk ad gangen, men til gengæld er det en simpel og rengøringsvenlig metode.
- Læg et par stykker køkkenrulle på en tallerken.
- Læg nu et par skiver flæsk på køkkenrullen.
- Læg nu to stykker køkkenrulle ovenpå kødet.
- Mikroovnen sættes på fuld effekt.
- Sæt flæsket ind og giv det 3 minutter i mikrobølgeovnen.
- Tag tallerken ud og tjek om flæsket har fået nok.
- Giv evt. skiverne 30 sekunder yderligere.
- Giv flæsket intervaller af 30 sekunder, indtil det opnår den sprødhed, som du ønsker.
Såvel tykkelsen af flæsket og mikroovnen vil have indflydelse på selve stegetiden. Derfor er fremgangsmåden første gang prøver med 30 sekunders intervaller.
Tips til stegt flæsk i ovn
1. Flæsk har tendenser til at bøje, men det kan mindskes ved at lægge noget ”tungt” på kødet, når du sætter det i ovnen såsom en ovnfast skål eller plade, sten eller lign. På den måde holder det formen meget lettere.
2. En lavere ovntemperatur - 160 grader almindelig ovn og 150 varmluft – kan også give mindre bøjet flæsk. Sæt kødet i en kold ovn i stedet for en varm, og giv så flæsket omkring 20-25 minutter alt efter hvor længe din ovn er om at blive ordentligt varm.
3. Hvad enten du steger flæsk på pande eller i ovn, må du aldrig hælde det overskydende fedt i ned vasken, for så kan den stoppe til. Hæld det i stedet i en skål, og lad det størkne nok til at du kan hælde det i skraldespanden uden at det går igennem.