D. 1. august 2018 trådte det såkaldte burkaforbud i kraft i Danmark, og selvom forbuddet blandt andet gælder burka, så var og er navnet lidt misvisende.
Det gælder nemlig også andre religiøse hovedbeklædninger, som dækker ansigtet, og faktisk også alt andet, som dækker ansigtet, såsom elefanthuer, falske skæg, masker og lignende.
Det er kort forklaret et skøn, som den enkelte politibetjent har ansvaret for, om en hovedbeklædning er ulovlig eller ej.
Fra og med den dag har det altså været og er det fortsat forbudt at tildække ansigtet i det offentlige rum, medmindre det har et anerkendelsesværdigt formål såsom en maske i forbindelse med fastelavn eller et halstørklæde om vinteren.
Burka, niqab eller lignende er dog ikke et anerkendelsesværdigt formål, og man kan derfor få en bøde på 1.000 kroner for at bære sådan en i det offentlige rum.
Men hvor mange får egentlig det?
Ifølge TV2 har Socialdemokratiet udtalt, at det i hvert fald er nok til, at burkaforbuddet fortsat er nødvendigt og bør beholdes.
I virkeligheden blev kun sølle én person dog sigtet for overtrædelse af loven i hele 2022, og man kan derfor undre sig over, om loven overhovedet er nødvendig.