Pressemøde: Skal Sverige og Finland med i NATO?

Mathias Madsen

136 uger siden

|

13/04/2022
Politik
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Lige nu afholdes der pressemøde.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er ifølge TV2 den svenske statsminister, Magdalena Andersson, og den finske ditto, Sanna Marin, der netop nu afholder et fælles pressemøde fra Stockholm i Sverige. 

Pressemødet kommer i kølvandet på de sidste par ugers overvejelser om svensk og finsk optagelse i NATO.

De to statsministre har sammen diskuteret optagelse i NATO. Noget som er meget aktuelt i begge lande efter Ruslands invasion af Ukraine.

Hvis landene beslutter at søge om optagelse i NATO, kan det dog risikere at eskalere konflikten, da Ruslands præsident, Vladimir Putin, af flere omgange har påpeget, at det ikke er en ide, som han støtter. 

Ruslands udenrigsministerium har ligeledes ifølge Aftonbladet anklaget Sveriges udenrigsminister for propaganda og provokation, fordi hun har udtalt, at der er en "russisk trussel" mod Sverige og Finland, hvilket er årsagen til, at de to lande overveje at blive medlem af NATO. 

"Det er uintelligente udtalelser. De er ikke baseret på fakta, men er i stedet propaganda og en provokation," har Marija Zakharova, der er talsmand for det russiske forsvarsministerium, udtalt om ministerens påstand om en "russisk trussel."

Om Sverige og/eller Finland bliver medlem af NATO i fremtiden bliver vi måske klogere på i løbet af pressemødet, som bliver afholdt netop nu og kan følges på dette link.

NATO er et internationalt politisk og militært forsvarssamarbejde, som blev oprettet i 1949 efter Anden Verdenkrigs afslutning med USA, Storbritannien og Frankrig som de drivende kræfter bag. 

Alle NATO-lande er forpligtet til at forsvare hinanden, og det er blandt andet derfor, at USA, Danmark og flere andre lande netop nu har soldater og militært materiel i Baltikum. 

Oprindeligt bestod NATO af de følgende 12 medlemslande: Belgien, Canada, Danmark, Frankrig, Holland, Island, Italien Luxembourg, Norge, Portugal, Storbritannien og USA. 

Siden er følgende lande også blevet medlem: Grækenland, Tyrkiet, Tyskland, Spanien, Polen, Tjekkiet, Ungarn, Bulgarien, Estland, Letland, Litauen, Rumænien, Slovakiet, Slovenien, Albanien, Kroatien, Montenegro og Nordmakedonien. 

Ukraine er ikke medlem, men har vist interesse for at blive medlem, hvilket er én af årsagerne til Ruslands invasion af landet. 

Opdateret klokken 12:20: Finlands statsminister forklarer, at det efter påske bliver op til det finske parlament at afgøre, om Finland skal være medlem af NATO, som hun desuden kalder for en "militæralliance," men også en "politisk alliance."

Først skal der dog udarbejdes en rapport om sikkerhedssituationen, som forventes at blive færdig i løbet af ugen.

Opdateret klokken 12:30: Finlands statsminister vil ikke give en tidshorisont for beslutningen om et eventuelt NATO-medlemskab, men hun understreger, at der er tale om uger og ikke måneder. 

Sveriges ditto understreger, at beslutningen om et eventuelt NATO-medlemskab skal træffes ud fra, hvad der er bedst for Sverige.

Hun udtaler desuden, at også Sverige er ved at udarbejde en vurdering af sikkerhedssituationen, som skal være "gennemarbejdet, men hurtig."

Opdateret klokken 12:37: Begge statsministre understreger, at det er en individuel beslutning, men Sveriges statsminister udtaler, at Finlands valg uundgåeligt vil påvirke Sveriges. 

Pressemødet er slut.