Efter Joachim B. Olsens reklame på verdens største pornohjemmeside Pornhub med beskeden ‘Når du er færdig med at gokke, så stem på Jokke’, så kan det måske være svært at regne ud, hvad der helt præcist er rigtigt og forkert i en stemmeboks.
Det får du dog den bedste hjælp til i denne artikel, og kunne timingen være bedre? Nej, for i dag er der valgdag.
Millioner af danskere valfarter mod stemmeboksene i hele landet, da der skal stemmes politikere ind i folketinget. Dagen vil for mange være første gang, at nogle mennesker skal sætte deres første kryds, mens andre måske har prøve det et hav af gange.
For førstegangsstemmere kan det dog være svært præcist at danne sig et overblik over, hvad man skal gøre, når man står i stemmeboksen, og hvad man IKKE må gøre, altså foruden at tage sig en hurtig hyrdestund med sig selv.
Det er nemlig sådan, at hvis du gør noget forkert inde i stemmeboksen, så kan din stemme gå hen og blive ugyldig, og det kan have stor betydning for valget, hvor helt få stemmer kan blive afgørende for, om en politiker får lov at komme ind i folketinget eller ej.
Sådan her må du ikke stemme
Når du i dag skal vælge, skal du møde op det sted, der står påskrevet på det valgkort, som du modtog med posten for en lille uges tid siden. Det kort medbringer du, og er vil du så først få udlevere stemmesedlen til folketingsvalget.
Denne seddel tager du med ind i en af de mange stemmebokse, og derefter lukker du gardinet bag dig.
1. Du må kun sætte ET kryds
Det kan være fristende at sætte flere krydser, især hvis man veksler mellem flere partier eller flere kandidater. Det kan også være, at du er stor fan af Venstre, og samtidig gerne vil stemme på en af Venstres politikere. Det kan du dog ikke.
Du må altså IKKE sætte et kryds både ved partiet og derefter ved en af politikerne. Enten skal du stemme på partiet, eller også skal du stemme personligt på partiet.
Eksperter mener, at det er klart bedst at stemme personligt, da du ved at stemme på en specifik kandidat både gavner partiet, men også gavner denne enkelte person.
For en god ordens skyld, så bør det nævnes, at du sætte et X. Det nytter altså ikke noget, at du sætter en lille rund prik, en smiley eller noget helt tredje. Det duer altså ikke, og din stemme vil højst sandsynligt være ugyldig.
2. Stemmesedlen skal være intakt
Du får udleveret din stemmeseddel få sekunder før, at du skal stemme. Derfor vil den være intakt, når du modtager den, og det skal den også være, når du returnerer den til en af stemmeboksene.
Hvis du på de ganske få sekunder har formået at ødelægge den, spilde vand eller noget helt trejde, så vil stemmesedlen altså gå hen og blive ugyldig.
3. Lad være med at medbring dit eget skriveredskab
Du skal ikke være bekymret for, at der ikke er noget at sætte sit kryds med, når du møder op til stemmeboksene. Der er tonsvis af kuglepenne, så du kan være helt rolig.
Det er sådan til et folketingsvalg, at krydset skal sættes med en kuglepen der er sort, rød eller blå. Ellers skal krydset sættes med en ganske almindelig blyant.
Du kan altså ikke medbringe andre farverige kuglepenne eller tusser, og du skal heller ikke tage dit barns farvekridt med.
4. Undgå at tegne og skriv på sedlen
Det skal være 100 % tydeligt, hvor du har sat din stemme på stemmesedlen. Hvis du har skrevet eller tegnet alt muligt på din stemmeseddel, så er der stor sandsynlighed for, at din stemme vil blive ugyldig.
Det vil være synd, når du har brugt tid i løbet af din dag på at stemme. Så gem din poesi og de flotte tegninger til et a4-ark derhjemme i stedet.
5. Du må ikke have andre med
Da der er stemmehemmelighed ved et valg, betyder det, at man ikke må afsløre, hvem man har sat sit kryds ved. Dette gøres fordi, at man ikke må påvirke andre mennesker, der skal sætte deres kryds.
Det er altså årsagen til, at man ikke må tage selfies i stemmeboksen af sin stemmesteddel, men det er også årsagen til, at man ikke må have andre med ind i sin stemmeboks. Børn er heller ikke undtaget, medmindre de er så små, at de fortsat ikke kan læse.
Der vurderes nemlig at være en risiko for, at en barn kan finde på at gengive, hvad man har stemt, når man forlader stemmeboksen, og det må man altså ikke.
6. Vil du stemme blankt?
Hvis du ikke mener, at de opstillede kandidater appellerer til dig, men fortsat vil vise, at du tror på demokratiet, så kan du vælge at stemme blankt. Dette gør du ved at aflevere en stemmeseddel uden et kryds.
Du vil måske tænke, at det er meningsløst at møde op for at aflevere en stemmeseddel uden et kryds, men det er faktisk ganske vigtigt.
Du må heller ikke…
Tage et billede inde fra stemmeboksen og lægge på de sociale medier. Det er der klare regler for, men det virker dog ikke til, at disse regler bliver håndhævet. Her på redaktionen har vi hvert fald endnu ikke hørt om nogle danskere, der kom i problemer, fordi de havde lagt deres stemme på de sociale medier.
Det er dog stadigvæk en god ide, at du holder din telefon i lommen, mens du sætter dit kryds. Det billede til Instagram, er der alligevel ikke nogen, der gider at se.
Derudover bør man blot opføre sig dannet og respektabel, når man skal sætte sin stemme. Så hvis du på forhånd ved, hvem du vil stemme på, så modtag din stemmeseddel, gå ind i boksen, sæt dit kryds, forlad boksen med det samme og aflevere din seddel. Mange steder vil der være kø for at stemme, og folk vil gerne hjem igen, så ingen gider en person, der hygger i boksen i et kvarter.
Ifølge Danmarks Statistik er der sket et stigning i antallet af fejludfyldte stemmesedler i løbet af de seneste tre folketingsvalg. I 2015 var det 11.200 stemmesedler, der var fejludfyldte, og derfor er det altså en god ide at nærlæse denne guide, inden man sætter sit kryds.
Rigtig god valgdag!