Som et led i regeringens plan om en mere vild og, ja, naturlig, dansk natur, er det blevet besluttet, at man vil forsøge at genskabe vild natur rundt om i Danmark. Blandt andet ved at sætte store planteædere ud i områderne, men den ide møder nu kritik – Det skriver Ekstra Bladet.
Ifølge mediet er der tale om i alt 13 områder, der ifølge regeringens plan skal gøres mere vildt.
Det er dog ikke første gang at en sådan ide er kommet på bordet, og det er præcis hvad der får fagfolk til at ringe med alarmklokkerne.
Sidste år blev et lignende projekt nemlig forsøgt, og det endte med flere døde heste, mens 24 heste blev indfanget igen af politi og dyreorganisationer, for at undgå at de også ville omkomme.
Problemet er, at dyrene bliver sluppet fri i store, men afspærrede områder, hvor de ikke er garanti for mad nok til overlevelse, og her kommer den nye dyrevelfærdslov i spil.
Den trådte nemlig i kraft 1. januar 2021, og stiller nogle bestemte krav, til måden man har med dyr at gøre på.
Det er altså dele af denne nye lov, man vil tilsidesætte, idet man slipper heste løs i naturen. Disse heste vil nemlig kun blive tilsæt ’jævnligt’, de vil ikke blive vinterfodret ej heller modtage ormekure ved ormeangreb – Var disse handlinger, eller mangel på samme, udført at en privat person, ville det være strafbart.
”Vi har været ude på mange sager, hvor heste har gået på naturarealer og ikke har fået foder eller dyrlægehjælp, hvis de var syge. De har været stærkt afmagrede, og nogle af dem er døde - formentlig af sult,” – fortæller Janne Junker, formand for dyreværnsforeningen Nyt Hesteliv til Ekstra Bladet og fortsætter:
”Man sætter dyrene i indhegninger, så de ikke kan flytte sig til steder med mere mad, når det for eksempel er frost i længere perioder som nu. Vi har et ansvar for at passe på dem, vi hegner ind. Det har staten også,”
Miljøminister Lea Wermelin har kommenteret sagen, og kritikken. Hun forsikrer om, at ingen dyr vil lide overlast at det nye tiltag.
”Jeg vil gerne slå helt fast, at vi ikke kommer til at gå på kompromis med dyrevelfærden. Jeg har fuld forståelse for, at der er stor opmærksomhed på det fra flere organisationer, og dyrevelfærd er helt, helt afgørende for os politisk,” – Udtaler miljøministeren og tilføjer afsluttende:
”Det er ikke til diskussion, at der eksempelvis skal være nok mad, og at dyrene skal være i god stand hele året rundt, og at det er vores ansvar,”