Danmark har i årevis haltet bagefter sine europæiske naboer, når det gælder om at lokke internationale film- og tv-produktioner til landet.
Men det billede kan nu ændre sig.
Regeringen har netop bebudet en produktionsrabatordning på 125 millioner kroner årligt fra 2026, og det kan give den danske filmbranche et længe ventet løft.
Det skriver Kulturministeriet.
Fra bundskraber til konkurrent
Ifølge en rapport fra 2017 har Danmark været en af Europas mindst attraktive destinationer for filmoptagelser. Samtidig har lande som Norge og Sverige formået at tiltrække storproduktioner som James Bond og HBO’s 'Succession' – ikke mindst takket være økonomiske incitamenter.
”Med en produktionsrabat kan vi også komme med i kapløbet om de store internationale produktioner,” siger Anna Porse Nielsen, direktør i Producentforeningen, og understreger, at Danmark nu endelig får et værktøj, som alle andre EU-lande – undtagen Luxembourg – allerede benytter sig af.
Den nye ordning betyder, at film og tv-produktioner, der vælger at optage i Danmark, kan få refunderet en del af deres udgifter. Produktionsrabatten forventes at tiltrække flere udenlandske projekter og dermed skabe vækst i den danske filmindustri, som de seneste år har været hårdt ramt af økonomisk nedgang og færre jobmuligheder.
Særligt tv-branchen har mærket konsekvenserne, hvor både freelancere og fastansatte har oplevet en usikker fremtid.
Potentialet for stjernestøv
Norges succes med produktionsrabatter har banet vejen for internationale storproduktioner, som ikke blot sætter landet på verdenskortet, men også styrker den lokale økonomi. Nu håber Danmark at kunne gøre det samme.
Med produktionsrabatordningen får Danmark chancen for at byde på store filmprojekter, der kan bringe både stjernestøv og penge til landet – og måske sikre, at København og Aarhus bliver lige så genkendelige i Hollywood som New York og London.
Branchen ser frem til, at rabatten kan blive startskuddet til en ny æra for dansk film og tv.