Er det nødvendigt med rødt kød i børnehaver i kantiner i København? Nej, det mener Københavns kultur- og fritidsborgmester ikke, og derfor ser hun gerne, at det bliver afskaffet.
Det fortæller hun til Politiken i går, da hun mener, at rødt kød har en negativ effekt på klimaet, og det skal man som kommune ikke støtte op om.
“Rødt kød har en massiv klimabelastning. Hvad man spiser derhjemme, står én frit for, men som kommune har vi et ansvar for at være ambitiøse i vores klimahandlinger. Derfor foreslår jeg, at vi tager det røde kød ud af måltiderne i kommunens institutioner,” fortæller Franciska Rosenkilde.
Forslaget har hun fremlagt for Borgerrepræsentationen torsdag aften, hvor det skal være et skridt mod en ny måltidsstrategi. En strategi der går ud på, at Københavns kommune skal have reduceret fødevareindkøb med 25 % inden 2025.
Den strategi har faktisk opbakning fra samtlige partier, lige med undtagelse af Dansk Folkeparti.
Gælder ikke alle institutioner
Det røde kød der skal afskaffes vil ikke gælde plejehjem eller de institutioner, hvor borgerne får al deres mad. Hvis man bor på en institution, hvor man ‘kun’ får serveret et eller to måltider, så vil forslaget også gælder der.
Hvis ældre og børn dermed gerne vil spise rødt kød, så må det blive gjort bag hjemmets fire vægge, hvor kommunen ikke vil sætte nogen former for regler.
“Det kan de smage derhjemme, og man kan også omvendt sige, at vores madkultur skal ændre sig. I gamle dage spiste man to frikadeller og ti kartofler, mens det i dag er omvendt. Sådan ændrer vanerne sig i takt med samfundsudviklingen, og i dag står vi over for en massiv udfordring med klimaet, hvor fødevarerne spiller en stor rolle, og så har vi et politisk ansvar for at påvirke madvanerne og uddanne den næste generation til at leve bæredygtigt,” fortæller borgmesteren til Politiken.
Hvad mener du om forslaget med at reducere mængden af rødt kød?