Brystfilet fra fritgående og/eller økologiske kyllinger har en grovere struktur, og meget mere smag, end de konventionelle kyllinger.
Der er også den fordel i en grovere kødstruktur, at det faktisk giver en langt bedre mæthedsfornemmelse, men hvad angår mørhed er der derimod ikke den store forskel på, om du har med en konventionel kylling eller en kvalitetskylling at gøre, så valget
Opskrift på kyllingefilet i ovn
Der er i virkeligheden rigtig mange variationer, der kan laves ud fra denne grundopskrift, så optræder der ingredienser, som du eller familiens yngste er mindre glade for, er det let at bytte dem ud med andre, som falder bedre i din eller familiens smag.
Opskriften rækker til 4 personer og kan sagtens laves på forhånd og så varmes, når der er brug for det. Og det er en af den slags retter der smager endnu bedre på andendagen.
Ingredienser til kyllingefilet i ovn
4 hele kyllingefileter uden skind og ben
4 spsk. olivenolie
4 spsk. smør
2 tsk. salt
2 tsk. paprika
1 tsk. oregano
1 tsk. karry
½ tsk. spidskommen
1 laurbærblad
2 fed hvidløg
250 g champignon
1 porre
1 grøn peberfrugt
1 gul peberfrugt
1½ ds hakket tomat på dåse eller 500 g friske tomater skåret i små stykker
1 stort løg
1 håndfuld sorte oliven
Salt og peber
Fremgangsmåde:
- Tænd ovnen på varmluft og sæt den til 180 grader (varmluft).
- Rør krydderierne paprika, karry, salt og peber sammen med 1 spsk. olie og kom blandingen i en plasticpose.
- Læg kyllingen i posen, og sørg for at den bliver krydret godt på både over og underside.
- Brun kødet på panden i 1 spsk. olie og 2 spsk. af smørret, og læg det i et ildfast fad.
- Hak løg og hvidløg, skær porren i skiver og skær peberfrugter og champignon i tern.
- Brun løgblandingen på panden i 2 spsk. olie og 2 spsk. smør sammen med porren.
- Tilsæt champignon og steg vandet væk, og hæld derefter tomaterne over blandingen og lad den simre et par minutter sammen med peber, 1 knivspids salt (oliven er nemlig også salte, så pas på med ikke at give retten for meget her) samt spidskommen, oregano og laurbær.
- Til allersidst hældes peberfrugten samt oliven i.
- Efter en hurtig omrøring hældes saucen over kyllingen, så den er klar til at komme i ovnen.
- Kyllingen skal have 30 minutter i ovnen og lad den endelig køle en smule af før servering.
Tilbehør til retten
De færdige kyllingefileter kan serveres med flere forskellige typer af tilbehør.
Det er oplagt med ris eller blomkålsris til den smagfulde sauce, men ellers kan tilbehøret med fordel bestå af couscous, bulgur eller pasta.
Kartofler kan teknisk set godt bruges, men medmindre du går efter at servere dem som gnocchi, er de ovenstående muligheder et langt bedre valg.
Da retten har en kraftig smag, kan det være svært for de fleste salater at hamle op med den, men en grønkålssalat, eller en anden type salat af den mere bastante slags, kan klare opgaven. Især hvis der indgår sådan noget som avocado til at stå imod den syre som saucen indeholder.
En anderledes type tilbehør er bagte auberginer. Auberginerne halveres og pensles med lidt olie og drysses med en smule salt, inden de ryger med ind i ovnen den halve time på en plade for sig selv.
En lidt mere tidskrævende, men meget velsmagende måde at lave aubergine på, er ved at skære den i skiver og drysse godt med salt på skiverne og lade dem trække i en times tid.
Børst og skyl saltet af i koldt vand og dup skriver tørre, inden du steger den på panden i lidt olivenolie.
Stegt squash er også meget velegnet, og der er flere måder at lave det på.
Er du så heldig at have en spiralizer, kan du med fordel lave squashen til spaghetti der enten blancheres kort eller steges.
Du kan skære squashen i lange meget tynde skiver på langs, og salte dem, for at trække vandet ud af dem. Efter en times børstes saltet af og de lægges på en bageplade og pensles med olie, inden de får 5-8 minutter i ovnen på 180 grader varmluft eller 200 grader almindelig ovn.
Flere klassiske ovnretter
Hel kylling i ovn - Det mest populære fjerkræ er kyllingen, og den tilberedes lettest i ovnen. Der er dog heldigvis langt fra den tørre lørdagskylling, som mange husker fra fattigfirserne, og til det resultat du får ved selv at lave mør og saftig kylling i ovn.
Frikadeller i ovn - Selvom den mest almindelige metode ikke er at lave frikadeller i ovn, er der flere fordele ved den metode frem for stegning på panden.
Stegt flæsk i ovn - Er du vild med stegt flæsk, men mindre vild med de fedtsprøjt den traditionelle pandestegning giver på væggen og på dig, bliver du rigtig begejstret for disse metoder til at lave stegt flæsk i ovn.