Juleaften nærmer sig: Denne traditionelle risalamande opskrift vil få dine julegæster til at elske dig

Henrik Rothenbücher

4 uger siden

|

22/12/2024
Opskrifter
Foto: Wikipedia Commons
Foto: Wikipedia Commons
Der er sjældent noget, der bliver debatteret mere end risalamanden til juleaften. Derfor kommer vi nu dig til undsætning og giver dig opskriften på en traditionel dansk risalamande.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Risalamande, også kendt som ris à l'amande, er en traditionel dansk dessert, der serveres til julemiddagen og julefrokosten. Den består som oftest af risengrød blandet med flødeskum, sukker, vanilje og hakkede mandler og serveres koldt med enten varm eller kold kirsebærsauce.

Der findes mange forskellige version af risalamanden, og mange forsøger hvert år at give den et lille twist.

Herunder har vi dog sørget for at holde den helt 'ren' for twist, og du får derfor et bud på en perfekt 'traditionel' dansk risalamande.

Opskrift på en traditionel dansk risalamande

Ingredienser

Risengrød:

  • 1 dl (cirka 75 g) grødris (korte, runde ris)

  • 2 dl vand

  • 1 liter mælk

  • 1 knsp. salt

Risalamande:

  • Den færdigkogte risengrød

  • 2 dl piskefløde

  • 50-75 g sukker (juster efter smag)

  • Kornene fra 1 vaniljestang eller 2 tsk. vaniljesukker

  • 50-100 g hakkede mandler (kan justeres efter præference)

  • 1 hel mandel (til mandelgaven)

Tilbehør:

  • Kirsebærsauce (kan købes færdiglavet eller laves fra bunden)

Fremgangsmåde

  1. Lav risengrød: Start med at koge grødrisene med vand i en tykbundet gryde. Når vandet er næsten absorberet, tilsæt mælk og salt. Lad grøden simre under låg på lav varme i cirka 35-45 minutter. Rør af og til for at forhindre, at grøden brænder på. Når grøden er færdig, lad den køle helt af.

  2. Forbered mandlerne: Imens grøden køler af, hak mandlerne groft (undtagen den hele mandel). Hvis du foretrækker, kan mandlerne blancheres først, så skindet nemt kan fjernes.

  3. Lav risalamanden: Når risengrøden er kølet af, pisk fløden til flødeskum. Vend forsigtigt flødeskum, sukker, vaniljekorn (eller vaniljesukker) og de hakkede mandler ind i grøden. Gem den hele mandel til sidst.

  4. Tilføj den hele mandel: Rør den hele mandel ind i risalamanden. Det er traditionen, at den person, der finder mandlen, vinder en mandelgave.

  5. Servering: Server risalamanden kold med varm eller kold kirsebærsauce.

Tips

  • Risalamande kan forberedes dagen før og opbevares i køleskabet, hvilket ofte gør smagen endnu bedre.

  • Hvis du laver din egen kirsebærsauce, kan du justere sødmen og tykkelsen efter smag.

OBS: Denne opskrift forventes at kunne mætte mellem 4 til 6 personer.

Hvor kommer Risalamande oprindeligt fra?

Navnet "risalamande" er baseret på det franske 'riz à l'amande', som betyder 'ris med mandler', selvom desserten har dansk oprindelse.

Risalamande blev skabt i slutningen af det 19. århundrede og vandt popularitet, da risengrød blev mere almindelig. Det var dog først efter Anden Verdenskrig oplevede risalamande en stigning i popularitet og blev fremhævet som en "spare" dessert: Tilføjelsen af flødeskum (som var let tilgængeligt) til den stadig ret dyre ris gjorde, at risen rakte længere. For at minimere omkostningerne blev risalamande ofte lavet uden mandler i denne periode.

I Sverige kaldes denne ret ris à la Malta, som er en forvanskning af det danske navn. Typisk laves den af afkølet rester af risengrød, flødeskum, sukker og vanilje, med eller uden mandler. Ifølge traditionen forventes den person, der finder en skjult mandel i desserten, at blive gift før næste jul. En variant med terninger af appelsiner kaldes apelsinris. Retten serveres mest med enten en glat saft, marmelade eller halvt optøede frosne bær.

I Finland kaldes retten Maltan riisi. Typisk laves den af afkølet rester af risengrød, flødeskum, sukker og vanilje, med eller uden mandler. Ifølge traditionen er den person, der finder en skjult mandel i desserten, meget heldig hele året. I Finland kan den serveres med puré lavet af hindbær (eller endda tyttebær) eller rosinkompot.

Nordmænd har en lignende ret kaldet riskrem 'riscreme', og som i Danmark vinder den person, der finder en skjult mandel i desserten, en mandelgave i form af en marcipangris eller lignende. Desserten kan indeholde mandler til smag, men mest hakket ovenpå som pynt. I Norge laves saucen normalt også af hindbær (eller endda jordbær) i stedet for kirsebær.

PS: Glem ikke at gemme mandlen i skålen, hvis du vil undgå dårlig stemning