Hvis Danmark går med i EU's kommende bankunion og så alligevel må eller vil forlade samarbejdet igen, skal det også være muligt at få danske penge med ud af bankunionen igen.
Det mener økonomiminister Margrethe Vestager (R) nu, at hun har fået sikkerhed for.
- Med danske øjne faldt noget af det, som er vigtigt for os, på plads i går.
- Hele spørgsmålet om at kunne komme ind og ud med sine penge i behold, det er løst for Danmarks vedkommende, siger Vestager tirsdag morgen i Bruxelles efter et sent møde mandag aften i kredsen af de 27 lande, der enten er med eller overvejer at gå med i EU's kommende bankunion.
Ifølge Vestager er der nu indskrevet en garanti for, hvor stor en andel af de indbetalte penge, ikke-eurolande får med sig igen, hvis de forlader bankunionen.
Ud over den indbetalte andel, der endnu ikke er stillet til rådighed for brug i andre lande, skal lande på vej ud også have tilstrækkeligt mange penge med til, at de igen kan genopbygge en national fond til bankafvikling.
- Det vigtige er ordet "tilstrækkeligt". Det har logikken med sig, at hvis ikke man kan være i den fælles bankunion og derfor skal passe på sine egne banker, så skal man også have tilstrækkeligt penge til at kunne gøre det, siger en tilfreds Vestager.
Forhandlingerne om bankunionens fælles afviklingsmekanisme for syge banker er i Bruxelles formentlig i deres allersidste fase.
Noget af det helt centrale i forhandlingerne er spørgsmålet om den fælles fond, der skal opbygges, for at landene i bankunionen har penge til at afvikle banker, når det nye fælles banktilsyn under Den Europæiske Centralbank har slået alarm.
Der er endnu uafklarede spørgsmål om de præcise rammer for selve beslutningen om, at en bank skal afvikles. Samt om hvor lang tid det skal tage at opbygge den fælles afviklingsfond og gøre alle pengene fuldt tilgængelige for andre landes banker.
Forhandlingerne forsætter tirsdag i kredsen af alle EU's økonomi- og finansministre med henblik på at give det græske EU-formandskab et revideret mandat til videre forhandlinger med parlamentet onsdag.
/ritzau/