LO's vækstplan har stærke liberale toner med en lavere NOx-afgift for virksomheder, en lempeligere planlov for bygninger i det åbne land samt en bedre BoligJob-ordning.
Det er som talt ud af Venstres mund, mener partiets gruppeformand, Kristian Jensen. Han håber, at regeringen lytter til LO, som offentliggør planen på sin hjemmeside
- De foreslår lavere NOx-afgift og en lempeligere planlov på bygninger i det åbne land, så det bliver nemmere at få gang i udkantsområder og en forbedret BoligJob-ordning, siger Kristian Jensen.
Samtidig vil LO sløjfe Finansministeriets skrappe sanktioner mod kommuner, som bruger mere end aftalt mellem regeringen og KL.
Sanktionerne blev indført af Venstres daværende finansminister Claus Hjort Frederiksen, fordi kommunerne i en snes år konsekvent brugte flere penge end aftalt med regeringen.
- Det er ikke Venstre-politik at sløjfe sanktioner, men hvis man kigger på de andre elementer, så er mange taget fra Venstres forslag. Det sikrer, at vi får lavet en offensiv vækstpakke, hvis regeringen tør tage nogle af disse elementer ind, siger Kristian Jensen.
Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, kræver, at regeringens vækstplan sænker energiafgifterne på NOx, forsyningssikkerhed og PSO. Det er en tarif på elregningen, som dækker udgifter til vindmøller og kraftvarmeværker.
- Det er positivt, at LO peger på, at energiafgifterne er for høje. Det er blevet for dyrt at producere i Danmark.
- Om vi så gør det ved NOx-afgiften eller ved forsyningssikkerhedsafgiften, er virksomhederne mindre optaget af, siger Kristian Jensen.
LO's vækstplan skal skaffe 16.600 ekstra job i år og 20.800 flere arbejdspladser i 2015. Planen er et idékatalog, før regeringen og partierne forhandler om regeringens vækstplan.
Direktør Martin Ågerup fra den borgerligt-liberale tænketank CEPOS kritiserer, at LO vil sløjfe sanktioner mod kommuner, der overskrider deres budget.
- Alene i nullerne overskred kommunerne samlet set deres budgetter med et tocifret milliardbeløb. Sanktionsmekanismen har effektivt sat en stopper for dette, og det ville være halsløs gerning at fjerne den igen, siger Martin Ågerup.
/ritzau/