Danskerne er imod at indføre euroen frem for kronen i Danmark, men Venstre mener, at Danmark skal indføre euroen på sigt.
Sådan lyder det fra Venstres spidskandidat til EU-parlamentsvalget, Ulla Tørnæs, i en pressemeddelelse.
En måling, som Voxmeter har lavet for Ritzau, viser, at et stort flertal ville sige nej til euroen, hvis der var folkeafstemning i morgen.
- Europa har været igennem en lang og hård krise. Derfor forstår jeg godt, at danskerne i dag viser bekymring over for euroen. Det ændrer ikke ved, at jeg og Venstre mener, det ville være fornuftigt at Danmark bliver en del af euroen på langt sigt.
- Vi skal dog ikke gøre op med euro-forbeholdet, før det sidste byggestøv har lagt sig ovenpå de mange initiativer euro-landene har taget, siger hun.
Voxmeter har i april spurgt 1008 danskere, hvad de ville stemme, hvis der var folkeafstemning om euroen i morgen. Knap 65 procent ville sætte kryds ved nej, mens knap 24 procent ville stemme ja. De sidste 11 procent ved ikke, hvad de ville stemme.
Den udbredte euro-skepsis er forståelig, siger Socialdemokraternes spidskandidat, Jeppe Kofod.
- Det er et udtryk for den kæmpe usikkerhed, der er om, hvor euro-samarbejdet er på vej hen, og derfor kan jeg godt forstå, at der er mange, der har behov for lige at trække vejret, siger Jeppe Kofod.
Morten Messerschmidt, spidskandidat for Dansk Folkeparti, mener, at målingen et udtryk for en bred og generel skepsis over for euro-projektet, men det afviser Ulla Tørnæs.
- Endnu en gang fordrejer Morten Messerschmidt virkeligheden, når han siger, at EU vil overtage dansk arbejdsmarkeds- og finanspolitik, hvis vi skulle indføre euroen. Euro-landene vedtager stadig selv deres finans- og arbejdsmarkedspolitik, siger hun.
/ritzau/