Valgkommission: To millioner østukrainske stemmer i fare

admin

10 år siden

|

17/05/2014

Dagens topnyheder

Næsten to millioner mennesker i Ukraine kan blive forhindret i at stemme ved præsidentvalget søndag i næste uge, hvis ikke regeringen snart får kontrol over de oprørske østlige regioner.

Sådan lyder en advarsel fra landets valgkommission om regionerne Lugansk og Donetsk, hvor prorussiske separatister har erobret politistationer og regeringskontorer og udråbt nye guvernører den seneste tid.

- Med de informationer, vi har ved hånden, er vi ikke i stand til at forberede præsidentvalget på grund af ukendtes personers ulovlige handlinger, skriver kommissionen i en udtalelse med henvisning til separatisterne.

Kommissionen nævner sager om "trusler og psykisk pres" mod lokale valgobservatører. Der er en del valgsteder, hvor man ikke kan garantere for sikkerheden.

I udtalelsen kritiseres politiet og sikkerhedsstyrkerne for at svigte deres ansvar, og kommissionen appellerer til landets fungerende præsident Oleksandr Turtjynov om at sørge for, at valget kan afvikles frit og fredeligt.

Der er næsten to millioner vælgere registreret i Lugansk og Donetsk. Over hele landet kan 36 millioner ukrainere afgive deres stemme næste søndag.

Præsidentkandidaten Petro Porosjenko, der er kendt som chokoladekongen på grund af sin forretningsmæssige fortid, står til at vinde med klar margin.

/ritzau/AFP