USA vil udvikle egen raketmotor

admin

10 år siden

|

23/05/2014

Dagens topnyheder

Et panel i det amerikanske senat foreslår at afsætte 100 millioner dollar til udviklingen af en amerikansk raketmotor, der skal være et alternativ til det russiske udstyr, der i øjeblikket anvendes, når USA's militærsatellitter sendes ud i rummet.

Bekymringen over Ruslands rolle under urolighederne i Ukraine har fået de amerikanske politikere til at undersøge måder, hvorpå de kan bryde ud af raketafhængigheden til Rusland og stoppe amerikanske virksomheder fra at købe russisk-producerede maskiner og i stedet selv udvikle dem.

- Putins Rusland giver os nogle problemer, siger senator Bill Nelson, der selv var om bord på rumfærgen Columbia i 1986.

Lovforslaget skal nu til afstemning i Senatet. Planen er, at den nye amerikanske motor skal udvikles inden for fem år, siger Bill Nelson.

Som svar på Washingtons sanktioner har den russiske vicepremierminister, Dmitrij Rogosin, sagt, at Rusland vil forhindre USA i at bruge russisk-fremstillede raketmotorer til militære affyringer.

Han sagde også, at Rusland vil gå imod en amerikansk anmodning og undlade at forlænge brugen af Den Internationale Rumstation, ISS, efter 2020.

Den russiske reaktion er rettet mod USA's beslutning om også at lade højteknologisk udstyr være omfattet af sanktioner.

Moskvas skridt vil omfatte MK-33 og RD-180-udstyret, som Rusland forsyner amerikanerne med.

- Vi er dog parate til at levere disse maskiner, hvis de ikke blive anvendt til at affyre militære satellitter, sagde Rogosin.

Hidtil har Washington og Moskva arbejdet tæt sammen i rummet trods uenigheder i udenrigs- og sikkerhedspolitik.

Russiske Sojus-rumfartøjer er de eneste, som kan bringe astronauter ud til rumstationen.

/ritzau/AFP