Der er stigende bekymring over udviklingen i det østlige Ukraine, hvor mange uforudsigelige elementer kan skabe en virkelig farlig situation, siger iagttagere.
- Udviklingen er meget svær at forudsige, da konflikten er mere kompleks end på Krim. I det østlige Ukraine er der mange flere faktorer - blandt andet er der de store pengeinteresser hos de superrige oligarker, som hverken tjener den ene eller den anden side - men primært dem selv, siger Claus Mathiesen, som er lektor ved Forsvarsakademiet.
Urolighederne i det østlige Ukraine kan i værste fald eskalere og udløse militær indgriben, hvorved risikoen for en åben konflikt mellem Rusland og Ukraine vil være overhængende.
- Men vi ved ikke, hvad det er, Rusland forsøger at opnå, da der ikke kommer klare udmeldinger fra Moskva. Rusland taler nu om en "føderalisering" af Ukraine, men russernes mål og ønsker er meget uklare, siger Claus Mathiesen og pointerer videre:
- Den russiske kurs har en destabiliserende effekt på Ukraine, som kan få svært ved at afvikle det kommende præsidentvalg. Men er der en overordnet russisk slagplan eller strategi i forhold Ukraine? Vi ved det ikke med sikkerhed.
- Vi kan kun vurdere udviklingen ud fra handlinger, hvilket er meget usikkert og ofte fører til fejlagtige forudsigelser, siger han.
70 personer blev tirsdag anholdt i den østlige by Kharkiv i Ukraine for belejringen af en lokal regeringsbygning, og Rusland advarede Ukraine mod at forberede en militær indgriben.
- I den østlige del af Ukraine er befolkningen lette at manipulere, og mange lytter til slagord om, at de nye magthavere i Kijev er fascister.
- Men de mange arbejdere i minerne er ikke entydigt prorussiske, da de har set, hvordan russerne har lukket mange miner. Mange minearbejdere ønsker at leve i en uafhængig løsrivelsesregion, siger Claus Mathiesen.
Han påpeger samtidig, at krisen omkring Ukraine gør kløften mellem Vesten og Rusland større og større.
- Det er et spørgsmål, om det var gået så galt, hvis Vesten efter Sovjetunionens opløsning i 1991 havde kæmpet mere stædigt og vedholdende for at understøtte en demokratisk udvikling i Rusland og Ukraine. Vi ville så også bedre have forstået, hvordan de russiske og ukrainske ledere tænker, siger han og tilføjer:
- Men fokus blev dengang rettet mod Balkan og senere mod Irak og Afghanistan.
/ritzau/