Udsigt til lidt lavere - men pæn - valgdeltagelse

admin

10 år siden

|

25/05/2014

Dagens topnyheder

To timer inden valgstederne lukker, har 46,17 procent af vælgerne fundet vej til valgstederne for at sætte deres kryds til valget til EU-Parlamentet.

Ved valget i 2009 havde 48,84 procent af vælgerne været henne at stemme på samme tidspunkt. Det var 2,67 procentpoint flere end denne gang.

Det viser Ritzaus rundspørge klokken 18 hos kommuner og valgsteder i hele landet med i alt 338.175 stemmeberettigede vælgere.

Dermed tegner den samlede valgdeltagelse til at blive lidt lavere end sidst.

Søndag morgen begyndte valget med en markant højere valgdeltagelse mange steder, fordi flere vælgere end sidst har brevstemt hos borgerservice eller på biblioteket.

I søndagens løb har valgdeltagelsen imidlertid jævnet sig, og har i løbet af eftermiddagen ligget godt og vel to procentpoint under sidste valg.

I 2009 satte et rekordstort antal vælgere deres kryds ved valget til EU-Parlamentet.

Den store interesse skyldtes sandsynligvis, at vælgerne samtidig kunne stemme ved folkeafstemningen om ændring af tronfølgeloven, så tronen går i arv til kongefamiliens ældste barn uanset køn.

Afstemningen denne gang om dansk tilslutning til den europæiske patentdomstol har næppe haft samme appel til vælgerne.

Valgdeltagelsen endte i 2009 på 59,5 procent, hvilket er hidtidig dansk rekord ved valg til EU-Parlamentet.

Ved valget i 2004 benyttede et rekordlavt antal vælgere til gengæld deres mulighed på at få indflydelse på, hvem der skal være de danske medlemmer af parlamentet. Dengang lå valgdeltagelsen på kun 47,89 procent.

Hvis tilstrømningen til valglokalerne i valgets sidste to timer udvikler sig som i 2004, da der ikke var et afstemningstema, som trak folk til, kan det endelige resultat denne gang ende i omegnen af 55 procent.

Det er altså lidt lavere end i 2009, men alligevel i den pæne ende.

Professor i statskundskab Kasper Møller Hansen, Københavns Universitet, er forsigtig med at konkludere alt for håndfast på valgdeltagelsen, før valget slut.

- Men alt over 50 procent vil være flot. Det er virkelig flot for demokratiet, siger Kasper Møller Hansen til Ritzau.

Det er ottende gang, danskerne kan stemme om deres repræsentanter i EU-Parlamentet, og ved tre afstemninger har valgdeltagelsen herhjemme ligget under 50 procent.

Men danskernes valgdeltagelse tegner flot i sammenligning med alle EU's 28 medlemslande, hvor valgdeltagelsen kan ende på blot 30-35 procent i gennemsnit.

/ritzau/