Overgangen til det nye boligskattesystem ved årsskiftet ser ikke ud til at have lagt en dæmper på handelsaktiviteten i 2024, hvor boligpriserne er fortsat opad.
Ifølge tal fra Boligsiden steg den gennemsnitlige kvadratmeterpris for hele landet med 4,1 pct. fra januar til september.
Overalt i landet har det forstærket boligejernes nysgerrighed på, hvad deres bolig er værd.
Det skriver Nybolig i en pressemeddelelse.
Det mærker man også tydeligt hos ejendomsmæglerkæden:
"Særligt i starten af året affødte de nye boligskatter en del usikkerhed i befolkningen. Men de fleste har jo faktisk fået en lavere boligskat i 2024. Sammen med blandt andet renteudviklingen og den høje beskæftigelse har det haft en mærkbar positiv indvirkning både på prisudviklingen generelt og på handelsaktiviteten. Og det har helt naturligt også fået flere til at overveje deres boligsituation og boligøkonomi", siger Tina Hedegaard, der er kædedirektør i Nybolig.
Nye tal fra Finans Danmark viser, at der i september måned blev indhentet hele 29 pct. flere lånetilbud til køb af ejerbolig eller sommerhus end på samme tidspunkt sidste år.
Samtidig er interessen for boligkøb lige nu på det højeste niveau i 2 år.
Intelligent beregner kan give præcist bud
For at kunne give kunderne en indledende indikation af, hvad deres bolig er værd forud for en fysisk vurdering af boligen, lancerer Nybolig nu en såkaldt boligprisberegner.
På baggrund af et væld af datakilder og ved hjælp af blandt andet machine learning, har beregneren mulighed for at tilnærme sig et meget præcist estimat for, hvor meget boligejerne kan forvente at få for deres bolig:
"Uanset om man går med planer om at flytte eller ønsker at blive boende mange år endnu, kan det være godt at vide, hvad ens bolig er værd. Det gælder for eksempel, hvis man har renoveret sin bolig, eller hvis boligpriserne i ens lokalområde er steget. Her kan en opdateret vurdering være med til at give boligejerne overblik over deres muligheder og hjælpe dem til at planlægge deres økonomi endnu bedre. Hvis boligen er steget i værdi, vil det måske give mening at omlægge lån. Eller måske vil det vise sig, at der er råd til at bygge om eller købe en fritidsbolig", siger Tina Hedegaard.
Priser forventes at stige yderligere
I løbet af de seneste 10 år er huspriserne steget med godt 50 pct. på landsplan, mens prisen på ejerlejligheder er steget med godt 70 pct. Og den positive prisudvikling forventes kun at fortsætte.
Ifølge Nationalbankens seneste prognose vil boligpriserne i Danmark således stige med i gennemsnit 10 pct. fra 2024 til udgangen af 2026, svarende til en årlig stigning på lidt over 3 pct.
For et gennemsnitligt hus på 140 kvm, som i dag koster knap 2,3 mio. kroner, vil det indebære en værdistigning på knap 230.000 kr. frem mod 2026.
Det står i skarp kontrast til det dyk, som boligmarkedet tog i 2022, hvor stigende renter og høj inflation var medvirkende til at boligpriserne her faldt med i gennemsnit 6,5 pct:
"Dér er vi heldigvis ikke længere. Det danske boligmarked har vist sig mere modstandsdygtigt, end de fleste havde forudset, og det er helt tydeligt, at danskerne stadig har boligdrømmene intakt. De positive effekter af faldende renter og et robust arbejdsmarked tror vi derfor på kan opveje et stigende udbud af boliger. Og vi forventer, at dette momentum vil vare ved i de kommende måneder med mulighed for yderligere prisstigninger", siger Tina Hedegaard.