Strammer grebet med ny lov på vej: Nu skal du også betale skat for dette

Emil Martesen

2 timer siden

|

24/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
De strammer grebet med en ny lov på vej.

Dagens topnyheder

Mange danskere er efterhånden bekendte med kryptoaktiver, og Skattestyrelsen vurderer på baggrund af en brugerundersøgelse fra foråret 2024, at cirka 300.000 danskere ejer kryptoaktiver som eksempelvis Bitcoins.

Men blandt andet på grund af kryptoaktivernes karakter, hvor de ikke er reguleret centralt fra fx en regering eller en centralbank, har beskatningen været en udfordring for både skattemyndighederne og de borgere, der ejer kryptoaktiver.

På den baggrund har Skattelovrådet siden 2021 arbejdet på en rapport, som nu ligger klar – sammen med rådets anbefalinger på området: Alle kryptoaktiver bør fremover som udgangspunkt beskattes efter de samme regler.

Det betyder, at ’non-backed kryptoaktiver’ som eksempevis Bitcoins ifølge rådet bør lagerbeskattes efter de regler, som allerede gælder for beskatning af en del aktivbaserede kryptoaktiver.

Dermed ensrettes reglerne i lighed med andre typer af investeringer.

Det skriver Skatteministeriet i en pressemeddelelse.

”Gennem de seneste år har der været eksempler på, at danskere, der har investeret i kryptoaktiver, er blevet hårdt beskattet. Derfor er jeg glad for, at Skattelovrådet i dag har afleveret nogle gennemarbejdede og tidssvarende anbefalinger. Rådets anbefalinger kan være en måde at sikre en mere rimelig beskatning af kryptoinvestorers gevinster og tab,” siger skatteminister Rasmus Stoklund.

Skattelovrådets anbefalinger indebærer, at asymmetrien i beskatningen af gevinst og tab forsvinder. Det vil sige, at investorer kan få fradrag for tab i gevinster på andre kryptoaktiver.

Derudover giver anbefalingerne mulighed for at modregne gevinster på kryptoaktiver i tab på finansielle kontrakter – og omvendt.

Den såkaldte lagerbeskatning sker som kapitalindkomst og indebærer til gengæld, at beskatningen sker løbende, uafhængigt af om kryptoaktiver er solgt.

"Behov for klarere og mere hensigtsmæssige regler"

Kryptoområdet er de seneste år blevet mere reguleret.

Internationalt er der forhandlet aftaler, der bl.a. skal sikre finansiel regulering og modvirke hvidvask, ligesom der er indgået aftaler om udveksling af oplysninger til brug skattemæssigt.

Den anbefalede model åbner muligheden for, at data om danske investorers handel med kryptoaktiver, som fra 2027 udveksles via forskellige udvekslingsaftaler, kan bidrage til at sikre en korrekt skatteansættelse.  

Skatteministeren fremsætter i begyndelsen af 2025 et lovforslag, der skal pålægge udbydere af kryptoaktivtjenester at indberette oplysninger om deres kunders transaktioner i kryptoaktiver – som fx bitcoins – med henblik på, at oplysningerne efterfølgende udveksles mellem EU-landene.

Ligeledes vil skatteministeren i begyndelsen af 2025 fremsætte et lovforslag om beskatningen af kryptoaktiver. Udarbejdelsen af lovforslaget vil ske med inddragelse af Skattelovrådets anbefalinger.

”Det er min opfattelse, at der er behov for klarere og mere hensigtsmæssige regler på området. Derfor ser jeg også frem til at fremsætte et lovforslag og drøfte det med Folketingets partier,” siger skatteministeren.

Det er Skattelovrådets anbefaling, at reglerne tidligst har virkning fra 1. januar 2026 – blandt andet af hensyn til implementeringen af de internationale aftaler samt investorernes mulighed for at indrette sig efter de nye regler.