Ubrugt nytårskrudt kan koste dig dyrt: Her er reglerne for opbevaringen

Laurids Gjelstrup

1 dag siden

|

05/01/2025
Nyheder
Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons
Nye fyrværkeriregler kan koste dig dyrt – og måske dit hus.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Nytårsaften markerer afslutningen på fyrværkerisæsonen, og med det nye år følger også nye regler for affyring af nytårskrudt.

En ændring i fyrværkeriloven betyder, at det nu kun er tilladt at fyre fyrværkeri af på to dage – nemlig 31. december og 1. januar.

Tidligere var perioden udvidet til at inkludere dagene mellem 27. december og 1. januar. Overtrædelse af reglerne kan resultere i en bøde på 2500 kroner, en stigning fra de tidligere 2000 kroner.

Det skriver TV 2

I kølvandet på årets våde og blæsende nytårsaften står mange danskere tilbage med ubrugt fyrværkeri. Ifølge politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiet er det muligt at opbevare fyrværkeriet derhjemme, så længe det sker forsvarligt.

"Hvis du har krudt, du ikke har fyret af, og der er mindre end fem kilo, så kan du godt opbevare det hjemme – du skal bare opbevare det sikkert, tørt og utilgængeligt for børn," forklarer han.

Alternativt kan overskydende krudt afleveres på en genbrugsstation, der modtager farligt affald, men opbevaring kræver omtanke.

Ulovligt at ligge inde med så meget krudt

Fyrværkeri skal forblive i sin originale emballage og må ikke skilles ad. For store mængder kan udgøre en betydelig risiko, især i tilfælde af brand.

"Sker der noget, går der for eksempel ild i dit hus, så er det jo yderst sprængfarligt. Derfor er det ulovligt at ligge inde med mere end fem kilo," understreger Berthelsen.

På sociale medier florerer der i disse dage opslag, hvor privatpersoner forsøger at sælge ubrugt fyrværkeri. Dette er dog ulovligt, da kun godkendte forhandlere må handle med fyrværkeri. Derudover påpeger politiet, at husejere har ansvaret for at rydde op efter affyret fyrværkeri på deres fortov.

I samme forbindelse anbefaler Berthelsen at man ikke rydder op uden handsker.

Med de nye regler håber myndighederne på at skabe større sikkerhed og færre ulykker i forbindelse med nytårsfyrværkeri.