Efter en lang periode med stabilitet har gasprisen oplevet en bemærkelsesværdig stigning på over 50 procent i oktober.
Dette har forvandlet et relativt roligt råvaremarked til et sted med betydelig usikkerhed og volatilitet.
Ifølge Jens Nærvig Pedersen, råvareanalytiker hos Danske Bank, er der flere forskellige grunde til denne markante prisstigning.
Det skriver BT.
Først og fremmest begrunder han prisstigningerne med den konflikt, som lige nu finder sted mellem Israel og Hamas. Dette skyldes, at Israels gasproduktion er yderst påvirket af konflikten.
Dette er dog ikke den eneste faktor, som er grunden til de høje priser.
- Derudover er der problemer med en gasrørledning mellem Finland og Estland, som muligvis er blevet udsat for sabotage. Og til sidst er der en risiko for, at der på ny kan udbryde strejke på noget gasproduktion i Australien. Siger Jens Nærvig Pedersen.
Hertil understreger han, at disse begivenheder alene ikke har den store indflydelse på gaspriserne. Men når de kombineres, vinteren er på vej, og efterspørgslen stiger, vil dette resultere i prisstigninger.
Den seneste udvikling understreger, hvor skrøbelige energimarkederne stadig er, og hvor let påvirkelige de er. Selv små hændelser kan have en betydelig indvirkning på priserne.
Det er dog vigtigt at bemærke, at trods prisstigningen, er situationen i dag mere stabil end for et år siden. Jens Nærvig Pedersen forklarer, "Gaslagrene er fyldte, og vi har fået styr på forsyningskæderne, efter at en stor del af handlen med Rusland blev lukket ned."
Dette bidrager til en mere robust energiforsyning og øger modstandsdygtigheden over for prissvingninger.
Sidst skal det dog nævnes, at gaspriserne er utrolig afhængige af vejret. Det danske vejr, især vindforholdene, spiller en afgørende rolle i forsyningen og prisdannelsen på gasmarkedet, og det kan derfor være udfordrende at forudsige, hvordan prisen vil udvikle sig.
Prisen for en megawattime ligger i øjeblikket på næsten 52 euro, hvilket svarer til over 390 kroner.
I juli måned var prisen kun omkring 23 euro, hvilket understreger den betydelige stigning på kort tid.