Trist nyt til alle ølelskere: Vil blive dyrere og smage dårligere

Nicolai Steinicke

57 uger siden

|

11/10/2023
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ølelskere blandt os kan gå hårdere tider i møde.

Dagens topnyheder

Både mængden af ​​humle i afgrøderne og kvaliteten af ​​den vigtige råvare, som er essentiel i de fleste øl, er påvirket af den globale opvarmning.

Det viser en ny undersøgelse i tidsskriftet Nature Communications , skriver The Guardian.

Nu vurderer forskerne, at humleudbyttet i europæiske vækstområder vil falde med 4-18 procent i 2050, hvis landmændene ikke tilpasser sig varmere og tørrere vejr.

Indholdet af alfasyrer i humlen, som giver øllet dens karakteristiske smag og lugt, vil falde med hele 20-31 pct. Det skriver Dagbladet.

Den skummende drik er derfor i fare for at blive både dyrere og dårligere.

- Øldrikkere vil helt sikkert mærke klimaændringerne, enten på prisskiltet eller på kvaliteten. Baseret på vores data virker det uundgåeligt, siger forsker og medforfatter til undersøgelsen Miroslav Trnka.

Øl er den tredje mest populære drik i verden efter vand og te, sædvanligvis smagt til med aromatisk humle dyrket hovedsageligt på de mellemste breddegrader.

Allerede ramt

Planten er følsom over for ændringer i lys, varme og vand. I de senere år er efterspørgslen efter humle af høj kvalitet blevet presset op af fremkomsten af ​​utallige mikrobryggerier.

Planten er allerede påvirket af klimaændringer, viser den seneste undersøgelse.

Forskerne sammenlignede det gennemsnitlige årlige udbytte af aromahumle i perioderne 1971-1994 og 1995-2018.

De fandt "et betydeligt fald i produktionen", og det største fald i det gennemsnitlige årlige humleudbytte blev fundet i Celje i Slovenien.

Der er produktionen faldet med 19,4 pct.

I Tyskland, den næststørste humleproducent i verden, er det gennemsnitlige humleudbytte faldet 19,1 procent i Spalt, 13,7 procent i Hallertau og 9,5 procent i Tettnang.

Undersøgelsen viste også, at alfasyreindholdet i humle, som giver øllet dens aroma, er faldet i alle regioner.

- Smagen af ​​øl afhænger ikke kun af humlen, men det forklarer en del af dens popularitet. Udover vejret og politik er det mest almindelige samtaleemne på værtshuse rundt om i Europa ... øl, siger Trnka.