Trist nyt til ældre borgere: Nu er det ikke længere gratis

Emil Martesen

1 minut siden

|

16/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu er det ikke længere gratis.

Dagens topnyheder

Det var tidligere en del af det offentlige vaccinationsprogram, men nu er vaccinationen mod lungebetændelse blevet fjernet.

Det kommer med en pris, da beslutningen har vakt bekymring blandt sundhedsfaglige og Ældre Sagen. Vaccinen, der beskytter mod pneumokokbakterier, blev ellers anset som afgørende for at forebygge alvorlige lungeinfektioner særligt blandt de ældre og mest sårbare borgere.

Det skriver DR.

Professor og overlæge på lungemedicinsk afdeling i Aalborg, Ulla Møller Weinreich, lægger ikke skjul på, at det er en væsentlig vaccine i forhold til at beskytte de mest sårbare patentienter, som hun nu frygter vil fravælge vaccinen på grund af den økonomiske byrde:

"Og vi ved også, at mange af patienterne er folk, der ikke har det største rådighedsbeløb. Jeg kan godt frygte, at det kan være noget, de fravælger", lyder det fra hende til DR.

Mellem 2020 og 2023 var vaccinen en del af programmet, hvilket gjorde det muligt for borgere over 65 år at blive vaccineret uden omkostninger.

Det resulterede i en tilslutning på over 80 procent blandt de 65-84-årige i 2022-2023, som samlet løb op i 3,7 millioner vaccinationer, der blev givet i perioden med covid-19, influenza og pneumokokker.

Men i år skal de ældre selv betale omkring 290 kroner for vaccinen, og det kan afholde nogen fra at tage imod den.

Hvert år bliver omkring 29.000 danskere indlagt med lungebetændelse, og dødeligheden er høj, især blandt ældre. Vaccinen kunne reducere indlæggelsesrisikoen med op til 30 procent og dødsfald med 40 procent lyder det fra eksperter.