Bruger du Novo Nordisk-slankemedicin, bør du læse denne advarsel

Nicolai H

5 timer siden

|

15/10/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Sundhedsminister advarer om brugen af Ozenpic og Wegovy

Dagens topnyheder

Den hurtige løsning på overvægt findes måske i en pille, men den kommer med en advarsel.

Storbritanniens sundhedsminister, Wes Streeting, er ude med et klart budskab: Behandlinger som Wegovy og Ozempic fra Novo Nordisk kan være effektive – men det er vigtigt, de ikke bliver et quick fix.

Streeting har i et interview med Sky News slået alarm omkring risikoen ved at gøre slankemedicin til en bred løsning.

Han frygter, at flere mennesker kan blive fanget i en usund jagt på en "Instagram-krop" og advarer mod en stigende tendens til spiseforstyrrelser og kropsdysfori. Medicinen kan nemlig friste folk til at springe over, hvor gærdet er lavest, når det kommer til sunde vaner som kost og motion.

"Jeg tror, at lægemidlerne kan have stor effekt i forhold til at få vægten under kontrol," lyder det fra ministeren. Men han understreger også, at medicinen ikke må blive en erstatning for livsstilsændringer, som stadig er fundamentale for sundhed.

"Vi skal være forsigtige med at se lægemidlerne som en undskyldning for ikke at gøre det, der skal til, med vores kost, ernæring og motion, eller med at bruge dem som kosmetiske lægemidler til den perfekte Instagram-krop."

Selvom der er bekymringer, er det ikke sådan, at Streeting helt afviser medicinens potentiale. Faktisk erkender han, at Wegovy og Ozempic kan være en afgørende hjælp for dem, der kæmper med svær overvægt. For personer, der har svært ved at tabe sig gennem traditionel kost og motion, kan lægemidlerne være en livsforandrende mulighed.

Dog er der ikke kun en personlig pris at betale. Medicinens udbredelse kan også ende med at lægge et betydeligt pres på Storbritanniens sundhedsvæsen, NHS, advarer Streeting. Den økonomiske byrde, som et større forbrug af disse lægemidler kan medføre, er en bekymring, der ikke kan ignoreres.