Træder i kraft den 1. januar: Dansk kommune stopper med at uddele bøder

Kamille Isaksen

1 dag siden

|

26/09/2024
Nyheder
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nu er det slut med bøder.

Dagens topnyheder

Biblioteker spiller en central rolle i at sikre adgangen til viden, kultur og fællesskab, og i en tid hvor færre bruger bibliotekerne, søger mange kommuner efter nye måder at tiltrække flere besøgende på.

En af de største barrierer for mange, især unge, har vist sig at være risikoen for bøder ved for sent afleverede materialer.

Nu har Køge Kommune taget et skridt for at imødekomme dette problem.

Tirsdag aften vedtog et flertal i byrådet at bibliotekerne i Køge Kommune fremover vil være gebyrfrie.

Det betyder, at borgere, som afleverer materialer for sent, ikke længere vil blive pålagt bøder.

Denne ændring kommer efter undersøgelser fra andre kommuner har vist, at fjernelse af gebyrer kan få flere, især unge, til at benytte bibliotekerne.

En af de primære årsager til beslutningen er at sikre, at bibliotekerne bliver brugt af så mange borgere som muligt.

Erfaringer fra andre steder i landet har vist, at gebyrfrie biblioteker ofte oplever en stigning i antallet af besøgende, da frygten for bøder ikke længere er en faktor, der afholder folk fra at låne bøger og materialer.

Dog vil der fortsat være opkrævning for materialer, som bortkommer eller ikke afleveres tilbage. Dette sikrer, at biblioteket stadig kan beskytte sine ressourcer og undgå tab af bøger og materialer, der aldrig bliver returneret.

Bibliotekerne i Køge understreger dog, at der stadig skal betales for gebyrer, som man har skaffet sig i 2024 eller tidligere.

Du kan se opslaget her: