Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) har både mandag aften og tirsdag morgen været i kontakt med den britiske premierminister, David Cameron, og den franske præsident, François Hollande, om krisen i Ukraine.
De tre EU-ledere er ifølge Helle Thorning-Schmidt enige om, at EU skal reagere kontant og beslutsomt på den russiske fremfærd. Den danske statsminister vil ikke udelukke, at der kan blive behov for yderligere sanktioner mod Rusland.
- Krisen har allerede haft alvorlige konsekvenser for forholdet mellem EU og Rusland, siger Helle Thorning-Schmidt.
Hun henviser til, at EU-lederne torsdag i sidste uge på et ekstraordinært topmøde besluttede, at der ville blive indført flere sanktioner, hvis Rusland ikke kom til forhandlingsbordet. Indtil videre er det uklart, om det vil ske:
- Det er positivt, at der er visse tegn på, at Rusland vil indgå i en international kontaktgruppe og sender signaler om, at der skal forhandles en politisk løsning på plads.
- Samtidigt har vi endnu ikke set klare resultater. Derfor var vi også enige om, at den annoncerede folkeafstemning på Krim den kommende søndag er et afgørende tidspunkt, siger Helle Thorning-Schmidt.
Hun lægger ikke skjul på, at folkeafstemningen efter regeringens og EU-landenes opfattelse er ulovlig i forhold til Ukraines forfatning og international ret. Derfor burde den ikke gennemføres, og Ruslands reaktion på afstemningen kan optrappe konflikten:
- Det afgørende er dog om Rusland i givet fald blåstempler resultatet. Sker det, vil yderligere sanktioner for mig at se være uundgåelige.
- Samtidig må Rusland til forhandlingsbordet, hvis forholdet til EU ikke skal lide yderligere skade, siger Helle Thorning-Schmidt.
Hun er tirsdag eftermiddag kaldt i Udenrigspolitisk Nævn sammen med udenrigsminister Martin Lidegaard (R) for at afrapportere om sidste uges EU-topmøde.
/ritzau/