Svindelsager og skandaleafsløringer: Nu bryder Jesper Buch tavsheden

Nicolai H

5 uger siden

|

29/05/2024
Nyheder
Foto: Jens Astrup/Ritzau Scanpix
Den tidligere ‘Løvens Hule’-entreprenør tager nu bladet fra munden.

Dagens topnyheder

Svindlere bag de kontroversielle Facebook-annoncer, der tidligere har misbrugt kendte danske tv-værter som Anders Lund-Madsen og Divya Das, har nu rettet deres opmærksomhed mod iværksætteren Jesper Buch fra "Løvens Hule".

Ifølge faktatjekmediet TjekDet bruges Buchs navn og ansigt nu ufrivilligt i forsøg på at lokke danskere til falske investeringer.

Tidligere versioner af svindelannoncerne har ofte været forklædt som falske artikler fra B.T., hvor kendte personer angiveligt fortalte om deres hurtige rigdom gennem ukendte investeringsplatforme.

Den nyeste version, som TjekDet har undersøgt, kopierer en artikel fra Berlingske og påstår, at to piger blev tilbageholdt i Københavns Lufthavn med knap tre millioner kroner, som de skulle have tjent på en investeringsplatform med Jesper Buch som frontfigur.

I den falske artikel citeres Buch for at kalde platformen "en unik chance for at opbygge en mindre formue hurtigt", men iværksætteren afviser ethvert kendskab til platformen.

"Jeg bruger lige nu meget tid på at skrive til folk, at det er svindel, som jeg intet har med at gøre. Det er super belastende, men jeg kan fornemme, at svindlerne virkelig lægger tryk på, for så begynder folk at rette henvendelser til mig," siger Jesper Buch til TjekDet.

Meta's annoncebibliotek viser, at svindlerne begyndte at oprette disse annoncer på Facebook den 10. april 2024. Indtil videre er omkring 500 svindelannoncer blevet oprettet, og de er blevet vist mere end 150.000 gange i danske brugeres Facebook-feed.

Selvom fortællingen om lufthavnen er ny, anvender svindlerne samme metode som i tidligere forsøg. Artiklen er designet til at ligne en autentisk Berlingske-artikel og kræver et startgebyr på knap 2.000 kroner for at oprette en konto på investeringsplatformen.

Artiklerne indeholder flere links, der fører til en kontaktformular, hvor brugere kan blive kontaktet af svindlerne og påbegynde det falske investeringseventyr.

Jesper Buch udtrykker frustration over, at hans navn bruges til at narre folk, men han har ikke forsøgt at få Meta til at stoppe svindlen, da han ikke tror, det vil have nogen effekt.

"Meta tjener penge på, at jeg bliver misbrugt, og at andre mennesker bliver misbrugt. Jeg synes faktisk, det er ret kvalmende," siger han til mediet.