Sundhedsminister vil undersøge fejlmeldingssystem

admin

10 år siden

|

27/04/2014

Dagens topnyheder

Sidste år blev der indberettet over 180.000 fejl eller utilsigtede hændelser på landets sygehuse, plejehjem og blandt praktiserende læger.

Det er en stigning på 30 procent i forhold til 2012, og det er blandt andet blevet kritiseret, at indberetningerne i et lavt omfang bliver omsat til konkret handling.

Nu vil sundhedsminister Nick Hækkerup (S) have systemet gennemgået, skriver Berlingske.

- Systemet fungerer, der bliver indberettet, og man kender sagerne. Men det er nødvendigvis ikke det samme som, at den indsamlede viden går videre på en måde, så alle led lærer af den. Det er det, der skal arbejdes på, siger sundhedsministeren til avisen.

Han vil derfor indkalde aktører i sundhedsvæsnet og drøfte, hvordan systemet fungerer og hvordan det sikres, at indberetningerne bliver benyttet til læring. Sundhedsministeren vil dog ikke sætte mål for antallet af indberetninger.

Både Lægeforeningen, Dansk Selskab for Patientsikkerhed og Danske Patienter ser positivt på en gennemgang af ordningen.

- Ordningen blev lavet for at sikre, at alle sundhedsprofessionelle skulle lære af fejlene, der bliver begået. Men når vi kan konstatere, at det ofte er de samme fejl, der bliver indberettet, efter 10 år med ordningen, er der noget, som går galt, siger Lars Engberg, formand for Danske Patienter, til Berlingske.

Det er læger, sygeplejersker, patienter og pårørende, der skal indberette de utilsigtede hændelser. Ifølge avisen er forkert medicinering den hyppigste fejl. Andre typiske fejl omhandler kliniske processer, kommunikation og patientuheld.

Nick Hækkerup oplyser, at gennemgangen af ordningen vil foregå i maj-juni og blive afsluttet senest i sommeren 2014, skriver Berlingske.

/ritzau/