SSI melder ud om stor stigning: Der er mange smittede

Nicolai Busekist

54 uger siden

|

06/12/2023
Nyheder
Foto: Pressefoto/Statens Serum Institut
Foto: Pressefoto/Statens Serum Institut
På det seneste har Statens Serum Institut registreret en stor stigning, men tallene kan vise sig at være endnu højere.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Statens Serum Institut (SSI) har registreret en stor stigning i smitten med luftvejsinfektioner den seneste tid.

Ifølge Bolette Søborg, der er overlæge og sektionsleder hos SSI, er stort set alle luftvejsinfektioner, der bliver overgået af instituttet, i stigning.

Dette omfatter blandt andet covid-19, som mange danskere ikke længere skænker en tanke. Det er dog ikke den eneste infektion, som SSI har registreret en stigning i smitten af. Det samme gør sig gældende for RS-virus, kighoste og mycoplasma, skriver Ritzau.

"Der er flest smittede med covid-19 lige nu. Og så kan vi se, at der er mange tilfælde af kighoste og mycoplasma. De er også på et niveau, hvor vi siger, at der er en epidemi," siger hun.

Det bliver også fremhævet af Bolette Søborg, at der kan være tale om et mørketal. Det skyldes, at SSI's data kun er baseret på de personer, der er blevet testet. Derfor kan det ikke udelukkes, at der også er andre smittede, som blot ikke er blevet testet.

De seneste tal fra SSI viser blandt andet, at antallet af smittede med mycoplasma er steget meget. I uge 47 var 4679 personer registreret smittet med mycoplasma, mens tallet i uge 48 var steget til 5897.

Bolette Søborg fortæller, at det har stor betydning for smittespredningen, hvorvidt smittede er i kontaktet med mange personer eller ej.

"Vi kan se med for eksempel mycoplasma og kighoste, at det rammer større børn og unge mennesker. Der er mange smittede i de grupper. De er typisk nogle, som har mange kontakter," siger hun.

Derfor slår hun fast, at det er vigtigt at blive hjemme fra skole eller arbejde, hvis man har symptomer på en luftvejsinfektion. Hun anbefaler også, at man bliver hjemme, indtil man er helt rask. Ellers er der stadig en risiko for at smitte andre.

Desuden kommer hun med samme tips, som både Sundhedsstyrelsen og SSI delte ofte under pandemien: husk håndhygiejne samt at hoste eller nyse i ærmet. Desuden opfordrer hun til at blive vaccineret, hvis man er i en risikogruppe.