Den danske natur har det skidt, og den urørte natur er næsten ikke-eksisterende i Europas mest intensivt dyrkede landbrugsland.
Til gengæld er der store naturværdier at hente, hvis en større del af de danske skove får lov at være i fred uden heftig skovhugst, gødning og nidkær oprydning.
Tager man mindst 75.000 hektar løvskov ud af skovdrift, kan man bremse tilbagegangen i biodiversiteten, som Danmark har lovet FN men hidtil ikke indfriet.
Det fastslår en ny videnskabelig rapport, som offentliggøres onsdag på Christiansborg.
De udpegede områder svarer til 1,7 procent af landarealet, men er fordelt over hele landet. Rapporten er udarbejdet af Center for Makroøkologi, Evolution og Klima på Københavns Universitet.
- Over 60 procent af de truede arter er i skovene, så skabes der mere uberørt skov, så får man mest muligt for pengene, siger professor Carsten Rahbek, der er ansvarlig for projektet og leder af centret.
- Dette er det første samlede bud af afgørende forskel for biodiversiteten i skovene. Hvis indsatsen gennemføres, vil den komme langt størstedelen af landets 20.000 skovlevende arter til gavn, siger specialkonsulent Anders Højgård Petersen fra Center for Makroøkologi, Evolution og Klima.
Urørt skov var allerede under valgkampen et varmt emne og indgik i Venstres regeringsgrundlag, hvor der er stor fokus på at lempe miljøkravene til landbruget og til gengæld høste naturgevinster andre steder.
- Vi er meget interesserede i bud på, hvor vi får mest biodiversitet for pengene. Det vil klart indgå i vores overvejelser om regeringens kommende naturpakke, som kommer inden længe, siger Venstres naturordfører, Anni Matthiesen.
Rapporten understreger, at en indsats i statsskovene ikke kan stå alene, da en stor del af de danske skovarter lever i privatejede skove, da de statsejede nåleskove ikke er så naturmæssigt interessante.
Ifølge forskerne er de samfundsøkonomiske omkostninger ved at standse skovdriften til 143 millioner kroner årligt - eller 60 kroner per husstand.
/ritzau/