I Danmark er ligestilling og arbejdsvilkår for længst blevet centrale emner i den politiske debat.
I takt med at ligestillingsdebatten fylder mere i Danmark, kommer også spørgsmål om kvinders særlige behov på arbejdspladsen i fokus.
Et nyt borgerforslag lægger op til en væsentlig ændring i arbejdsvilkårene for kvinder, nemlig muligheden for at tage betalt sygefravær under menstruation, hvis perioden er forbundet med store smerter eller helbredsmæssige komplikationer.
Forslaget, der er stillet af Ayoe Marie Paloma Ramati fra Vordingborg, opfordrer Danmark til at følge Spaniens eksempel.
Spanien er indtil videre det eneste land i Europa, der har indført en lovgivning, som sikrer kvinder betalt frihed under menstruation.
Ifølge forslaget er det på tide, at Danmark viser, at det støtter op om kvinders helbred og trivsel på arbejdsmarkedet.
"Kvinder vælger ikke selv at menstruere. Det er en naturlig del af at være kvinde," lyder det i borgerforslaget, der understreger, at kvinder i gennemsnit menstruerer i 8-10 år af deres liv.
Alligevel er mange kvinder nødsaget til at tage smertestillende for at kunne passe deres arbejde, selv når smerterne er ulidelige.
Forslaget ønsker at ændre på denne praksis ved at normalisere menstruation og skabe bedre rammer for kvinder i arbejdsstyrken.
Der argumenteres desuden for, at Danmark som et foregangsland inden for ligestilling bør tage føringen i at indføre denne type støtte til kvinder.
En nødvendig debat om arbejdsforhold
Forslaget har allerede fået 801 støtter, men der er stadig lang vej til de 50.000 underskrifter, der kræves for, at det kan blive fremsat som beslutningsforslag i Folketinget.
Alligevel har det sat gang i en vigtig debat om kvinders forhold på arbejdspladsen.
"Vi skal have normaliseret menstruation," lyder det fra forslagsstilleren, der håber, at initiativet vil bane vej for en mere åben dialog om emnet.
Borgerforslaget løber frem til den 8. december 2024, hvor det vil blive vurderet, om det har opnået nok støtte til at nå videre i det politiske system.
Hvis det lykkes, vil Folketinget skulle tage stilling til, om Danmark skal indføre betalt sygefravær for kvinder, der oplever menstruationssmerter.